Почина председателят на БАН акад. Стефан Додунеков

Почина председателят на БАН акад. Стефан Додунеков

След кратко боледуване в неделя почина председателят на БАН акад. Стефан Додунеков, съобщиха от академията. Додунеков бе избран за председател на академията през юни тази година. Преди това заемаше поста директор на Института по математика и информатика в БАН от 1999 година.

Роден е през 1945 г. в Килифарево, завършва "Математика" в Софийския университет през 1968 година. От 1986 година е доктор на математическите науки, а от 2008 г. - академик. Има над 35 години преподавателска дейност в български и в чужди университети. Написал е три книги и 12 учебници и учебни пособия по математика за средните училища.

От 2001 г. акад. Додунеков е председател на Съюза на математиците в България. Президент е на Математически съюз на Югоизточна Европа. Преподавал е в Софийския университет, Великотърновския университет, Бургаския свободен университет, Югозападния университет в Благоевград и др. Водил е курсове в Линчьопинг, Гьотеборг, Улм, Делфт. Член е на Обществото на информатиците (Information Theory Society), Американското математическо общество (American Mathematical Society), Китайското общество по комбинаторика (Combinatorial Society in China).

На 7 август 2012 г., вторник, от 9 часа, във фоайето на БАН ще бъде отворена книга за съболезнования.

Поклонението ще се състои на 8 август 2012 г., сряда, от 10 до 12 часа, в Големия салон на БАН (ул. “15 ноември” 1).

Погребението ще се състои на 9 август 2012 г. в гр. Килифарево.

Споделяне

Още по темата

Още от България