Почина председателят на Конституционния съд Христо Данов

След кратко боледуване днес почина председателят на Конституционния съд Христо Данов, съобщи главният секретар на КС Кирил Манов. От седмица съдията бе на лечение в Правителствена болница с диагноза пневмония.

Покойният Христо Данов е внук на родоначалника на българското книгоиздаване Христо Г. Данов. Преди месец председателят на КС навърши 81 години.

Христо Данов е завършил Юридическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски" през 1946 г. Той е адвокат в София от 1947 до 1985 година. Завеждал службата по правна квалификация на адвокатите, организирал е курсове за квалификация и издателска дейност при Централния съвет на адвокатурата. Бе министър на вътрешните работи от 1990 до 1991 г. в правителството на Димитър Попов. Назначен за съдия в Конституционния съд от президента на Републиката, избран за председател на Конституционния съд през 2000 г.

След смъртта на Христо Данов работата на КС няма да бъде блокирана, тъй като според Закона за КС магистратите имат право да заседават, когато присъстват най-малко 2/3 от съдиите. Решенията и определенията на съда се вземат с мнозинство повече от половината от всички съдии.

Според чл. 148 т. 6 от Конституцията, при смърт на съдия от КС неговият мандат се прекратява и в едномесечен срок на негово място се избира друг от съответната квота. Христо Данов бе избран от квотата на президента.

Според закона за Конституционния съд, при отсъствие на председателя на съда, той се замества от най-възрастния съдия. В случая най-възрастният магистрат в КС е Неделчо Беронов, който е 75-годишен. Беронов е от квотата на Народното събрание и е избран през 1997 г. След като президентът назначи свой представител в КС на мястото на Данов, съдиите трябва да изберат председател на съда с тайно гласуване, за срок от три години.

Споделяне

Още от България