Почина президентът Рейгън, символ на края на Студената война

На 93 години, след дълго боледуване почина бившият президент на САЩ Роналд Рейгън, съобщиха агенциите.

Двата последователни президентски мандата на Рейгън в Белия дом - от 1981 до 1989 г., ще останат в историята с разведряването и края на Студената война и началото на края на съветския комунизъм.

Лидери, бивши дисиденти и обикновени граждани в цяла Източна Европа изразиха благодарността си на Роналд Рейгън за помощта му да се сложи край на десетилетията на комунизма, на "империята на дявола" и гнета на Студената война, написа в. Гардиън.

Повечето от страните в региона отхвърлиха комунистическото управление през 1989 г., година след като Рейгън се оттегли от президентския пост, белязан с решимостта да се отпусне хватката на Съветския съюз посредством дипломация, заплахата от ядрените ракети и непримиримите призиви към масите чрез Радио "Свободна Европа".

През 1983 г. Рейгън шокира света, обявявайки Кремъл за "империя на дявола", чийто ядрен арсенал е глобална заплаха. През 1987 г. в реч за Берлинската стена той отправи предизвикателство към съветския лидер Михаил Горбачов: "Ако искате мир, ако се стремите към прогрес на Съветския съюз и Източна Европа, ако желаете освобождаване...разрушете тази стена".

Рейгън бе най-възрастният американски президент, който стъпи в Белия дом на 69-годишна възраст.
- 1911: Роден в Тампико, Илинойс, в бедно семейство
- 1937: Започва кариера в Холивуд като актьор
- 1966-74: Губернатор на Калифорния
- 1981-89: 40-я президент на САЩ в два последователни мандата
- 1994: Обявява, че страда от Алцхаймер

"Унгария и Европа няма да забравят помощта на Роналд Рейгън и подкрепата му за бившите комунистически страни", заяви бившият унгарски премиер Виктор Орбан.

"Фактът, че днес България е член на НАТО, се случи само с усилията на този голям американски президент. Името му ще остане в историята завинаги", заяви българският журналист Петко Бочаров.

35-годишен митнически служител в румънската столица се опита да опише наследството от Рейгън така: "Благодарение на него сега сме свободни".

Знамената в САЩ са спуснати наполовина

В знак на почит към бившия президент, говорителят на Белия дом заяви, че президентът Буш е разпоредил знамената на държавните сгради да се спуснат наполовина. Те ще останат така в следващите 30 дни.

"България ще помни значителния принос на Роналд Рейгън за разпространение на свободата и демокрацията, довел до падането на Берлинската стена". Това заявява в съболезнователна телеграма до Нанси Рейгън българският президент Георги Първанов. "Вашият съпруг ще остане в световната история със своята непримиримост към тоталитаризма и потъпкването на човешките права. Светът ще запомни Роналд Рейгън и заради неговия стремеж за премахване на заплахата от глобална война и за укрепване на международната сигурност", се казва в телеграмата.

От около 10 години Роналд Рейгън боледуваше от Алцхаймер, като след поставянето на диагнозата започна да избягва публичните изяви. През този период неотлъчно до него бе съпругата му Нанси Рейгън.

"Моля се, когато Америка говори за смъртта на баща ми, всички да си спомнят за това, че той беше един изключително уверен и почтен човек, който промени Америка и света", заяви осиновеният син на Рейгън, Майкъл.

Представител на семейството съобщи, че бившият президент е издъхнал в дома си в Лос Анджелис, обкръжен от своето семейство, в събота, в 20 ч. по Гринуич, от пневмония, усложнена от болестта на Алцхаймер.

Официалната церемония по погребението на Роналд Рейгън с държавни почести ще се състои във Вашингтон следващия петък. На траурната литургия ще присъстват стотици държавни ръководители от целия свят. Оттам ковчегът ще бъде върнат обратно в Калифорния и Рейгън ще бъде погребан на територията на неговата президентска библиотека.

Буш: Рейгън помогна на света да се освободи от страха

Настоящият президент на САЩ Джордж Буш, който узна за смъртта на Рейгън по време на посещението си във Франция, определи кончината му като тъжен ден за Америка.

"Америка винаги е уважавала Роналд Рейгън за неговото достолепие, неговата любов и доброта. Той остави след себе си една възстановена нация и свят, на който помогна да се освободи от страха. През годините на Роналд Рейгън Америка остави зад себе си ерата на разделението и подозрителността. Сега, боецът ще почива. А ние му казваме: Благодаря", заяви Джордж Буш след срещата си с френския президент Жак Ширак в Елисейския дворец.

Джордж Буш-старши, Джералд Форд, Бил Клинтън, Жак Ширак, Маргарет Тачър и редица други видни личности изказаха своите съболезнования за смъртта на бившия американски президент, наричайки го блестящ лидер на американската нация и велик президент.

"Рейгън спечели Студената война в полза на свободата, без да даде нито един изстрел", заяви бившият британски премиер Маргарет Тачър.

Клинтън подчерта, че Рейгън "винаги е вдъхвал оптимизъм на американския народ".

Бившият съветски президент Михаил Горбачов, който се е срещал десетки пъти с Рейгън, го нарече "велик президент", благодарение на когото СССР и Америка са започнали труден, но жизнено важен диалог.

Споделяне

Още от Свят