Почина проф. Александър Чирков

Почина проф. Александър Чирков

На 82-годишна възраст почина проф. Александър Чирков - един от най-добрите кардиолози в България.

По информация на БНР рано сутринта във вторник той се е почувствал зле в хотел във Варна. Въпреки усилията на лекарите е починал малко след това.

"Изключителен лекар, човек и деец ни напусна. Медицината у нас загуби един от своите колоси и иноватори", изказа Българският лекарски съюз своите дълбоки съболезнования на семейството, близките и колегите на именития медик.

"Бог да прости професор Александър Чирков. Напусна ни едно светило в медицината, помогнал на много хора. Поклон пред паметта му. Изказвам моите най-искрени съболезнования на близките му", написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук.

"Няма българин, който да не знае за великия лекар - световноизвестен и признат специалист, създател на модерната школа по кардиохирургия у нас, присадил за първи път сърце в България на нуждаещ се в далечната 1986 г.", посочва министър-председателят, цитиран по-късно и от правителствената пресслужба.

"В операционната професорът е спасил десетки хиляди пациенти. А още повече са признателните и благодарни българи, при които здрави са се завърнали техните близки", отбеляза още Борисов.

"Голяма е загубата за всички нас. Стореното добро никога няма да бъде забравено. Бог да го прости и светла му памет!", добави той.

"Прощаваме се със забележителен авторитет в сферата на медицината, вдъхновител на модерната българска кардиология и кардиохирургия", написа президентът Румен Радев в съболезнователен адрес до близките и семейството на проф. Александър Чирков.

По думите на президента проф. Чирков ще бъде запомнен с благодарност и обич не само от хората, на които съвестно и неуморно помагаше, но и от цялото българско общество като ярък пример за достойно извървян житейски и професионален път. Радев припомня и думите на изтъкнатия лекар, че доброто здраве се постига със знания и любов към пациентите, със съчувствие към тяхното страдание и желание всеки да бъде излекуван и върнат при семейството си.

Проф. Александър Чирков записа името си като пионер в областта на сърдечните трансплантации не само в България, но и на Балканите. Макар и търсен по целия свят, той винаги се завръщаше в родната България, посочи държавният глава.

Проф. Чирков извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата "Св. Екатерина".

Роден е в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г.

Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия - в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България. Той печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?