Почина проф. Георги Елдъров

На 11 юли след кратко боледуване в София почина архимандрит проф. Георги Елдъров.

Опелото ще е на 15 юли от 11 часа в католическия храм от източен обряд "Успение Богородично" в София, ул. "Люлин планина" 7.

Проф. Елдъров е роден в ямболското село Топузларе (сега Зорница) през 1926 г. в уважаван униатски род. На 12-годишна възраст заминава да учи в семинарията в италианския град Асизи. През 1947 г. завършва теология в Папския богословски факултет в Рим.

Политическата обстановка не му позволява да се върне в България. Прави няколко специализации в сферата на богословието и се подготвя задълбочено в изучаването на източния църковен обряд, по който практикува католическата униатска църква у нас.

Дългогодишен преподавател е в няколко италиански и европейски университета, чел е лекции в САЩ.

Ръководи българската секция на Радио Ватикана повече от 20 години (1966-1991).

По време на Втория Ватикански събор (1960 до 1965 г.) - най-важният за съвременната история на католическата църква, монсиньор Елдъров е единственият българин, излъчен за експерт консултант във високия форум. На 19 юни 1966 г. в църквата "Сан Клементе" при гроба на Свети Константин Кирил - Философ той е

въздигнат в архимандритски сан по източен обряд. В продължение на 27 години е визитатор на Светия Престол за българите католици в чужбина.

През 1981 г. създава в Рим Българския католически книжовен архив "Абагар", наречен така по името на първата печатна книга на български език, издадена от католическия епископ Филип Станиславов в Рим през 1651 година. Сега в него се съхраняват 20 фонда ценна книжнина - редки библиографски издания на български език и лични фондове на заслужили българи, живели извън България, но тясно свързани с нейната история и култура.

Издател е на католическия вестник "Абагар". Монсиньор проф. Георги Елдъров е първият шарже д'афер на Ватикана в София през 1991 г. веднага след възстановяване на дипломатическите ни отношения със Светия Престол.

Погребението на проф. Георги Елдъров ще бъде на 15 юли от 13 часа в католическия парцел в Централните софийски гробища.

Още от България

Как оценявате присъдите по делото "Иванчева"?