Почина проф. Марко Семов

Почина проф. Марко Семов

След тежко боледуване късно в сряда е починал известният писател проф. Марко Семов, който е преподавател в Софийския университет и член на Съвета за електронни медии (СЕМ), съобщиха от регулатора в четвъртък.

Семов е роден на 11.07.1939 г. в с. Видима, Троянско. Завършил е реална гимназия в Троян и висше икономическо образование в София. Доктор по социология и доктор на филологическите науки с изследването си "Българският характер в творчеството на Захари Стоянов, Антон Страшимиров и Иван Хаджийски". Работил в продължение на тридесет години като журналист в национални медии - вестници, радио, телевизия. Автор на повече от 45 книги - пътеписи, есета, разкази, романи, публицистика, на тритомна "Българска народопсихология", както и на десетки монографии и стотици статии в периодичния печат по проблемите на общественото развитие и националната психология на българите. Паралелно с това е преподавател по народопсихология и есеистика в Софийския университет "Климент Охридски" и в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Член е на Съюза на писателите, на Съюза на журналистите и на Съюза на учените в България. Три пъти е носител на наградата на читателите, както и на наградата за литература на името на Йордан Йовков.

Поклонението пред тленните останки на Марко Семов ще бъде в събота, а следобед ще е погребението на Централните софийски гробища.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?