Почина проф. Розалия Бикс

На 80-годишна възраст почина известният изкуствовед и музиковед проф. Розалия Бикс.

Изтъкнат историк на българския оперен театър, критик и публицист, Розалия Бикс е автор на 10 мащабни разработки, 150 студии и над 1500 статии, рецензии, отзиви, интервюта, репортажи и очерци в Българската национална телевизия, Българското национално радио и българската преса.

С артистичния си публицистичен почерк тя съумя да съюзи задълбоченото научно изследване с популяризацията на оперното изкуство, се казва в съобщението за кончината.

Розалия Бикс е завършила театрознание в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" и Държавната музикална академия "Панчо Владигеров". Първите си научни трудове посвещава на българския оперен театър до 1942 година и на българския оперен театър извън столицата.

Тя е основател и дългогодишен ръководител на Изследователската група "Музикален театър" към Института за изследване на изкуствата при БАН, член на редколегията на списание "Българско музикознание", дългогодишен член на Управителния съвет на БАН.

С познанията си, с широката си култура и с мъдростта си тя бе ценен помощник в осъществяването на творческите идеи в редица оперни театри и фестивали, посочват близките ѝ.

Молитва за душата ѝ ще бъде отслужена на 9 ноември от 11.00 часа в столичния храм "Свети Георги".

Споделяне

Още от Общество

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?