Почина Ралф Дарендорф

Почина Ралф Дарендорф

Ралф Дарендорф, водещ германски социолог, който по-късно става британски лорд, почина след кратко боледуване на 80-годишна възраст, предадоха световните агенции в четвъртък.

Изследователският център по социология в Берлин, където Дарендорф беше професор, съобщи, че той е починал снощи в университетска клиника в Кьолн.

Роден през 1929 година в Хамбург, Дарендорф преподава в множество училища и университети във Великобритания и Германия. Той приема британско поданство през 1988 г., а през 1993 г. става рицар на Ордена на британската империя. Вече пенсиониран, се връща в Кьолн, Германия, за да бъде по-близо до семейството си.

През 1969 г. е избран за депутат в германския парламент от Свободната демократическа партия и работи като държавен секретар във външното министерство в първото правителство  на канцлера Вили Бранд.

Във Великобритания е член на Камарата на лордовете, след като получава доживотна благородническа титла през 1993 година.

Дарендорф придобива популярност в англо-езичния свят като директор на Лондонския икономически университет в годините 1974-1984 и като преподавател в Оксфордския университет, където пише множество статии и книги. В повечето свои научни трудове той изследва класите и интеграцията в модерното общество. Най-известната му творба е "Класа и класов конфликт в индустриалното общество" (1959 г.)

През 2007 г. получава престижната испанска награда за обществени науки "Принцът на Астурия" като признание за "ролята му на водещ представител на съвременната европейска мисъл".
Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?