Почина ранената в центъра на Москва журналистка

Починала е журналистката Анастасия Бабурова, която вчера бе ранена при убийството в центъра на Москва на 34-годишния адвокат Станислав Маркелов, съобщиха информационните агенции във вторник.

Бабурова, която е стажувала във вестник "Новая газета", е починала от раните си в болницата. Тя е придружавала Маркелов по време на стрелбата срещу него.

Маркелов водеше делото срещу бившия полковник от руската армия Юрий Буданов, осъден на 25 юли 2003 на 10 години затвор за убийството на чеченката Елза Кунгаева. Убийството на 18-годишното момиче през 2000 г. предизвика буря от протести в Чечения. Семейството ѝ настояваше, че тя е била изнасилена и убита от руски войници.

Буданов бе освободен предсрочно на 15 януари и Маркелов е смятал в понеделник да обжалва отказа на съда да разгледа касационната му жалба срещу предсрочното освобождаване. Адвокатът бе застрелян на улицата в близост до Кремъл след пресконференцията, на която обяви намерението си.

Пред в. "Комсомолская правда" Юрий Буданов заяви, че няма нищо общо с убийството на адвоката Станислав Маркелов. "Някой е много петимен за трагични сензации. Според мен, главно онези, които се стремят да забият клин между руснаците и чеченците", коментира Буданов.

Бившият полковник нарече убийството на адвоката "гнусна провокация". Той увери, че вече бил наказан и бил направил "верни изводи" през почти деветте години, прекарани зад решетките.

Генералният прокурор на Русия Юрий Чайка контролира лично разследването на убийството.

Разстрелът на адвоката, протестирал срещу освобождаването на Буданов, и на младата репортерка от "Новая газета" близо до Кремъл напомня разправата с друга руска журналистка - Анна Политковская. Политковская, която работеше в същия вестник, писа, че Маркелов е бил първият адвокат, започнал да работи в Чечения и да защитава правата на жителите ѝ.

"Те се бориха срещу палача на Чечения и бяха убити в центъра на Москва", пише кореспондентът на италианския в. "Република" в руската столица. Делото срещу Буданов бе символ на произвола на руснаците в Чечения, добавя вестникът и припомня, че Бабурова е петият убит в Русия журналист от издание, непокорно на режима.

И Бабурова, и Политковская "без страх защитаваха хора, страдащи от нарушения на човешките права", подчертава пред британския "Файненшъл таймс" Елисън Гил, която оглавява московския клон на правозащитната организация "Хюман райтс уоч".

Анастасия Бабурова публикуваше в "Новая газета" материали за руските неонацисти, посочва "Вашингтон пост". Убийството ѝ не е било случайно, изтъкнал цитиран в материала неин колега, който се позовал на очевидци.

Вчера бе "още един ден на траур за човешките права в Русия", коментира на сайта си френското издание "Журнал дю диманш". Маркелов безспорно е платил с живота си своята дейност като адвокат, убеден е авторът на материала. Вестникът цитира бащата на Елза Кунгаева, според когото в убийството са замесени "хората на Будаев".

Следствието може би ще открие бързо престъпника с помощта на записите от различни видеокамери около местопрестъплението. Но при условие че не се пречи на издирването, коментира  "Журнал дю диманш". Русия е на 141-о място в света по свобода на словото според класацията на "Репортери без граници" и при подобни престъпления правозащитните организации с право се опасяват, че те ще останат безнаказани, допълва вестникът.

Необходимо е руските компетентни органи спешно да разкрият цялата истина около убийството на Маркелов, заяви междувременно докладчикът на Съвета на Европа за положението с човешките права в Северен Кавказ Дик Марти.

Така властите в Русия "ще отправят мощен сигнал срещу банализацията на подобни престъпни актове и оставянето им без наказание", твърди швейцарският сенатор, член на ПАСЕ.

В своя декларация международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" остро осъди убийството на адвоката и призова руските власти да покажат, че няма да толерират  такива престъпления.

Станислав Маркелов представляваше пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург мнозина чеченци, завели искове срещу Русия.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?