Почина режисьорът Крикор Азарян

Почина режисьорът Крикор Азарян

На 75-годишна възраст почина големият български режисьор Крикор Азарян.

Той е роден на 15 март 1934 г. в Пловдив. Завършва гимназия в Пловдив. През 1966 г. завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" театрална режисура при проф.Филип Филипов и Сашо Стоянов. От 1966 г. е режисьор в Драматичния театър Пловдив. Кариерата си започва с постановката на пиесата "Да се провреш под дъгата" на Георги Марков. От 1969 г. работи в София в Народен театър "Иван Вазов" (1977 - 1984), главен режисьор в
Държавен сатиричен театър "Алеко Константинов" (1984 - 1987), в Театър "София" (1987 - 1990), от 1990 г. е режисьор в Театър "Българска армия". Създател е на Младежката сцена в Пазарджишкия театър.

Тридесет години преподава актьорско майсторство и режисура в НАТФИЗ. През 2005 г. напуска театралната академия, след което става преподавател по актьорско майсторство в Нов български университет. От 29 юни 2001 г. е председател на Българска асоциация на режисьорите в театъра. Сред неговите ученици са: Мариус Куркински, Петър Попйорданов, Галин Стоев, Камен Донев, Анастасия Ингилизова, Койна Русева.

Поставя над 100 пиеси - "Бая си на бълхите", "Война и блудство - блудство и война", "Буре барут", "Хенрих V", "Вишнева градина", "Приказки от Виенската гора", "Крал Лир" "Чайка", "Три сестри" и други. Режисьор е на игралния филм "Всички и никой" по Йордан Радичков.

Режисирал е постановки в Русия, Полша, Македония, Югославия и други страни. Последният проект на проф. Азарян беше "Вишнева градина" по Чехов, чиято премиера беше в Народния театър "Иван Вазов" на 31 октомври.

Носител е на награди за спектаклите "Януари" на Йордан Радичков, "От земята до небето" на Николай Русев, "Опит за летене" на Йордан Радичков, "Празникът" на Николай Хайтов. Носител е на наградата за режисура на Съюза на артистите в България за "Буре барут" - Деян Дуковски и от Фестивала в Благоевград за "Бая си на бълхите" - Боян Папазов. През 2004 г. получава почетен "Аскеер" и орден за вярна служба на театъра. 

Погребението ще е на 17 декември, четвъртък.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?