Почина режисьорът Веселин Бранев

На 81 години почина българският киносценарист, режисьор и писател Веселин Бранев. Тъжната вест съобщи Съюза на филмовите дейци в събота сутрин.

От седемнайсет години (1997 г.) Бранев живее в Канада, където е и починал преди ден – вечерта на 21 февруари 2014 г. Роден е на 28 април 1932 г.
Името му на голям и значим творец ще остане завинаги в класиката на българското кино от 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години на ХХ век с незабравими филми като "Най-дългата нощ", "Апостолите", "Хотел "Централ", "Убийства", "Разводи, разводи" и други.

Негов е и прочутият телевизионен сериал в 13 серии "Записки по българските въстания".

Освен с разказите си, Веселин Бранев ще остане и с мемоарния си роман „Следеният човек“, който получи извънредната награда за документалистика "Хеликон", 2007. и беше номиниран за наградата "Европейска книга"

Веселин Бранев е носител  още на орден "Кирил и Методий" - I степен. "Най-дългата нощ" по негов сценарий, с режисьор Въло Радев, е отличен със "Златна роза" - Варна, 1967 г. "Хотел "Централ" от 1983 г., на който той е и сценарист, и режисьор, печели награда в Авелино, Италия.

Споделяне

Още от Общество

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?