Почина руският актьор Олег Табаков

Почина руският актьор Олег Табаков

На 82-годишна възраст почина популярният руски актьор и режисьор Олег Табаков, предадоха агенциите.

Той е издъхнал в обкръжението на своето семейство в болницата, в която е постъпил в края на декември миналата година в тежко състояние.

В творческата му биография има близо 200 персонажи и 40 режисьорски творби в Русия и чужбина. Наричат го "универсалният войник" на театъра и киното.

Олег Табаков е народен артист на СССР. Повечето от филмите, в които играе са част от съветската кинокласика, сред които "Война и мир", "17 мига от пролетта", където изигра ролята на бригаденфюрера от СС Валтер Шеленберг, "12-те стола", "Д'Артанян и тримата мускетари", "Няколко дни от живота на Обломов", "Москва не вярва на сълзи", "Човекът от булеварда на Капуцините.

За Табаков често казват, че му върви и той не го отрича. "В професията всичко ми се удаваше доста рано - понякога дори по-бързо, отколкото съм го заслужил", казва той. Но колегите му знаят, с каква невероятна трудоспособност, взискателност и към себе си, и към другите се отличава.

Особено много сили той влага в своя театър-студио - "Табакерката", както я наричат московчани. "Опитвам се да направя някаква структура, която да се изгражда по принципа "театър-дом", "театър-семейство". Това е най-подходящата за руския психологически театър форма за съществуване. 85% от трупата са мои ученици. Те говорят на един особен руски език, на който говорят хората, обичащи Пушкин, Пастернак, Ахматова или Манделщам. Истинският театър винаги създава един свой неповторим език", казва Табаков за театъра си.

Бил е ръководител и на Московския художествен театър "Чехов", ректор на театралната школа към МХАТ от 1986 до 2000 г. Беше член и на Съвета по култура и изкуство към руския президент от 2001 г. Кавалер е на ордена "За заслуги пред Отечеството".

Олег Табаков е роден на 17 август 1935 година в град Саратов в лекарско семейство. Казва, че не работата, а любовта и децата са "главните ингредиенти на щастието".

Има два брака, четири деца и петима внуци. В продължение на 33-години е женен за руската актриса Людмила Крилова, от която има дъщеря и син. От 1995 г. негова съпруга е актрисата Марина Зудина, която е с 30 години по-млада от него и е била негова ученичка.

 

Споделяне

Още от Общество