Почина самозапалилият се във Варна Пламен Горанов

53-годишният Венцислав Василев, който се подпали в община Раднево, изпадна в клинична смърт

Новината за смъртта на 36-годишния Пламен Горанов, който преди две седмици се самозапали пред сградата на Община Варна, го превърна го превърна в символ саможертва и герой на протестните акции от последните седмици. В понеделник вечерта близо 1100 негови съграждани се събраха на бдение, изписвайки името му със свещи пред стълбите на кметството. Бдение се организира и на Орлов мост в София.

Младият мъж е издъхнал в понеделник около 20 часа в специализираната клиника, където бе настанен с над 80 на сто изгаряния, съобщиха от Военноморската болница във Варна. Причината за смъртта му е полиорганна недостатъчност. Според лекарите всичките му органи са били увредени. До края си Пламен не е дошъл в съзнание.

Малко след 7.30 ч. сутринта на 20 февруари Пламен Горанов се самозапали пред парадния вход на кметството във Варна. По-късно стана ясно, че докато е горял, той е извикал "Киро, Киро, днес трябваше да съм в Анталия...". (става дума за кмета на Варна Кирил Йорданов - бел. ред.).

Той е носил плакат с надпис: "Оставка на Киро и целия Общински съвет до 17.00 часа на 20 февруари 2013 г", съобщи на извънредна пресконференция в понеделник говорителят на Районна прокуратура Варна Десислава Йотова. Тя показа плакатът, написан на половин лист гипсокартон. Той е бил предаден на прокуратурата от служител в община Варна.

Защо въпросният плакат е бил прибран от местопроизшествието и е предаден по-късно, не е ясно. Не се споменава и името на общинаря. "Мотивите на служителя не са обект на това разследване. Друго по този повод няма да се води, тъй като плакатът е предаден доброволно с протокол още същия ден на обед в 12 часа", каза Йотова.

Разследването, образувано като досъдебно производство по чл. 127, ал. 1 от НПК за склоняване към самоубийство, продължава. Иззети са видеозаписи от охранителните камери на община Варна и от камери на ОД на МВР-Варна, разположени пред общината.

От записите ясно се вижда, че става въпрос за акт на самозапалване и около Пламен Горанов не е имало други хора, освен случайни минувачи. Записите ще бъдат обект на техническа експертиза, за да се провери дали има монтаж на файловете, каза говорителят на Районната прокуратура.

Младият мъж, който носел раница на гръб, изкачил стълбите на общината. Със себе си е носел плаката и две туби. Оставил плаката настрана, от раницата си извадил бяло платнище, което разстлал и се полял с течността от по-малката туба. Видял го служител от охраната на общината, който го попитал какво прави. Пламен отговорил, че смята да се самозапали. Охранителят влязъл в сградата на общината, за да сигнализира и други служители, след което излязъл с още двама от общинска полиция. Щом тримата приближили, Пламен извикал "Назад, ще се запаля!", след което пламнал. Тримата общински служители влезли отново в общината, за да вземат пожарогасител.

Пламен Горанов бе откаран във Военноморската болница във Варна с над 80% изгаряния по цялото тяло.

В раницата му са открити термос, портфейл с документите му- лична карта и шофьорска книжка, контактен ключ за автомобил и други лични вещи.

"Все още не е установена течността, която е излял върху себе си. Намерени са две туби – една 12-литрова и една 5-литрова. Той се е запалил със запалка", каза Десислава Йотова.

Назначена е съдебно-медицинска експертиза за причините за смъртта на Пламен Горанов. В болничната стая не е била назначена охрана, такова искане не е било отправено, тъй като не е била налице заплаха за живота му. До момента са разпитани трима очевидци на инцидента, бащата на Пламен и негов приятел. Разпитите продължават и в момента.

Трагедията все още е забулена в много неясноти. И до този момент не е ясно защо Пламен Горанов се е самозапалил в 7.30 сутринта на 20 февруари, след като в плаката си е поставел ултиматум, изтичащ едва в 17 ч. същия ден.

Не е ясно също дали в момента на запалването около Пламен е имало и други хора. Според един от свидетелите той е бил съпровождан от друг мъж.

Целта на разследването сега е да се разбере къде точно е живял Горанов. Ясно е, че той е ползвал две квартири в Добрич, предполага се, че е живял и под наем във Варна, но тази квартира остава неизвестна. От дома му ще бъдат иззети различни писма, образци на неговия почерк, за да се установи дали надписът на плаката е изписан от самия него.

Младият мъж не е бил зависим от алкохол или наркотици, бил е жизнерадостен, любител и защитник на природата, имал е работа. В деня на самозапалването не е бил под влияние на някакви вещества, сочат медицинските данни.

Независимо от информацията за мотивите, заради които Пламен е прибегнал до крайната форма на протеста си, в петък, 22 февруари, Кирил Йорданов заяви, че няма да подаде оставка, докато разследването не установи неговото "виновно поведение", свързано със смъртта на Горанов.

В понеделник стана известно, че и 53-годишният Венцислав Василев, който миналата седмица се самозапали в Раднево, смазан от бедността и отчаянието, е изпаднал в клинична смърт по време на операция. От Клиниката по изгаряния на болница "Свети Георги" в Пловдив направиха уточнението, че лекарите се борят за живота му.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?