Почина Сергей Антонов, обвиняван за съучастие в атентата срещу папата

Почина Сергей Антонов, обвиняван за съучастие в атентата срещу папата

Сергей Антонов, който бе разследван от италианските служби за участие в атентата срещу папа Йоан Павел втори, е починал в дома си в столицата на ул. „Сердика”, съобщиха в сряда информационните агенции.

От години Антонов живееше в пълна изолация, след като разследването за предполагаемото му участие в атентата и престоя в италиански затвор съсипа здравето и психиката му.  

Според едни информации Антонов е бил открит от съседка, според други – от дъщеря си. Смъртта е установена от екип на спешна помощ в ранния следобед. Няма данни да е причинена насилствено, самият Антонов е бил мъртъв от няколко дни.

Сергей Антонов бе арестуван от италианските правоохранителни органи в Рим на 25 ноември 1982 г., година и половина след неуспешния опит за покушение срещу папа Йоан Павел Втори, извършен на 13 май 1981 година на площад „Свети Петър” в италианската столица.

Антонов бе обвинен в съучастие на турчина Мехмед Али Агджа, посочен за физически извършител на атентата. Заедно с него обвинения бяха повдигнати и срещу още двама българи – Тодор Айвазов и Желю Василев, служители в българското посолство в Италия, които обаче успяха да се измъкнат от  страната, преди да им бъдат връчени обвиненията.

Към момента на ареста Антонов е служител в представителството в Рим на българската авиокомпания „Балкан” и каквато е практиката по това време – и на Държавна сигурност. Той е посочен за съучастник в атентата от самия Агджа.

Следствието продължава 2 години и 6 месеца. Процесът започва през май 1985 г. и завършва през март 1986 г. На него Сергей Антонов отрича да е познавал Агджа и да е участвал в предполагаемия заговор. Освободен е поради липса на доказателства и се завръща в България за Великден 1986 г. Никога обаче българската държава не е правила опит да оневини Антонов, така че той морално остава с висящата недоказана вина. 

След процеса той не успява да се възстанови, по време на делото се разпада и бракът му. Известно време продължава да работи на синекурна длъжност в „Балкан“, а след това и години е воден на щат, за да получава някаква заплата, след което е пенсиониран по болест.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?