Почина шефът на КГБ, опитал да свали Горбачов

Почина шефът на КГБ, опитал да свали Горбачов

Бившият председател на руския Комитет за държавна сигурност (КГБ) Владимир Крючков почина в Москва на 84-годишна възраст, предадоха руските агенции. Въпреки че той е умрял в резултат на продължително боледуване в болница на 23 ноември, смъртта му бе потвърдена в неделя от представител на Федералната служба за сигурност, която наследи КГБ.

Крючков е известен като един от основните вдъхновители и организатори на опита за преврат и свалянето на президента Михаил Горбачов през август 1991 г, завършил с разпада на Съветския съюз.

След августовския пуч Крючков бе задържан и прекара известно време вареста, но после бе амнистиран.

Своята кариера Крючков дължи в голяма степен на Юрий Андропов, ръководител на КГБ, който от 1982 до 1984 г. бе генерален секретар на Комунистическата партия на Съветския съюз. Отначало двамата са работили в Будапеща от 1955 до 1959 г. Като секретар на съветското посолство в Унгария, Крючков определено е взел участие в потушаването на въстанието там през 1956 г., пише ББС. През 1967 г.става помощник на председателя на КГБ Андропов, а в периода 1974-1988 г. е оглавявал Първо главно управление на комитета, което се занимавало с външното разузнаване.

През 1988 г. Михаил Горбачев назначава Крючков за ръководител на КГБ, за да се стигне късно до пуча срещу него.

След като известно време бе извън общественото внимание Крючков започна да се появява на приеми в Кремъл след идването на власт на сегашния президент Владимир Путин.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?