Почина шефът на руското ГРУ

Генерал-полковник Игор Коробов

Началникът на Главното (разузнавателно) управление (ГРУ) на Генщаба на руските въоръжени сили генерал-полковник Игор Коробов почина на 63-годишна възраст "след тежко и продължително боледуване", съобщи източник от министерството на отбраната, цитиран от Ройтерс.

Завършвайки най-реномирани руски военни училища и академии, Коробов работи във военното разузнаване от 1985 г. на различни длъжности в ГРУ, владее няколко чужди езика. Назначен е за началник на ГРУ с указ на руския президент от януари 2016 г., като същевременно е и заместник-началник на Генералния щаб. Награден е с много ордени и медали.

В съобщението на министерството се казва, че покойният генерал е "забележителна личност, верен син на Русия и патриот на своята родина".

ГРУ е най-известната руска разузнавателна служба на Запад, обвинявана за поредица от дръзки атаки. Именно нейни служители бяха обвинени от Великобритания за отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри през март т.г. Русия отрича тези обвинения.

Коробов наред с други служители на ГРУ бе в американския санкционен списък заради действия, които "подкопават сигурността от страна на руското правителство", припомня Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят