Почина Силвия Кристел, звездата от култовия еротичен филм "Емануела"

Силвия Кристел

Холандската актриса и модел Силвия Кристел, която изигра главната роля в култовия еротичен филм "Емануела", почина в болница на 60-годишна възраст. "Тя почина през нощта в съня си", съобщи нейният агент Мариеке Верхарен в четвъртък.

Актрисата, на която през 2001 г. е открит рак на гърлото и белите дробове, бе приета в болница през юли т.г. след като получи инсулт.

Силвия Кристел е родена в Утрехт в семейството на собственик на крайпътен ресторант. На 17 години започва кариерата си като модел и през 1973 г. е победителка в конкурса Miss TV Europe. Световната слава идва при нея след година, когато режисьорът Юст Йекин заснема Кристел в главната роля на един от най-успешните филми за цялата история на френската киноиндустрия. "Емануела" е един от първите еротични филми, пуснат в масовите киносалони. Гледан е от 9 милиона зрители само във Франция и става хит в много други страни по света.

Самата Кристел смята, че филмът има огромна роля за промяната на правилата на цензурата по онова време.

Образът на скучаеща разкрепостена съпруга, търсеща сексуални приключения, прилепва на актрисата и тя повтаря ролята (но не и успеха) в шестте продължения на филма.

Друг успех е участието ѝ в американския филм "Частни уроци" (1980), в който Кристел играе домашна помощничка, която съблазнява 15-годишния наследник на изявен бизнесмен. Кристел се снима в над 50 филма, превъплъщавайки на екрана легендарната шпионка Мата Хари и лейди Чатърли, но нито един няма успеха на "Емануела".

През 2006 г. Кристел отново напомня за себе си, издавайки откровената автобиография "Nue". В нея тя разказва за многочислените си любовници от света на киното и за пристрастието си към алкохола и кокаина в пика на своята кариера: "за мен това беше супервитамин, моден и не особено опасен".

След "Емануела" Кристел прекарва 7 години в Холивуд. По това време напуска Клаус, от когото има син, и започва връзка с британския актьор Иън Макшейн. Връзката им е нестабилна. В автобиографията си тя я описва като "ужасна" – той беше остроумен и очарователен, но ние твърде много си приличахме.

Следват още разочарования. Кристел сключва брак с американския милионер Алън Търнър, който приключва след пет месеца. Вторият ѝ съпруг, бъдещият режисьор Филип Блот, я кара да финансира филмите му, които след появата си са пълна катастрофа. Кристел казва, че напуска този брак с 400 долара на свое име.

Тя спира да се появява разсъблечена на екрана през 1980-те години заради сина си Артур, който заради нея се притеснявал в училище. Връща се към сериала "Емануела" през 1994 г., в който се появява напълно облечена, спомняйки си за "подвизите" на своето младежко алтерего.

След като напуска Америка, тя се оттегля в Южна Франция да рисува – основно женски портрети и рози. Кристел е диагностицирана с рак на гърлото и белите дробове в началото на 2000 и се бореше с болестта през последното десетилетие.

Нейният агент не каза дали е починала в къщи или в болница, но уточни, че погребението ще е в тесен кръг.

Споделяне

Още от

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?