Почина Симеон Пешов - президент на най-голямата строителна компания у нас

Симеон Пешов

Президентът на най-големия български строителен холдинг "Глаболгарстрой" Симеон Пешов е починал внезапно, съобщиха от компанията в четвъртък.

Симеон Пешов бе първият председател на основаната след промените Камара на строителите в България и остана неин почетен председател до смъртта си.

Роден е на 29 март 1941 година в село Белчин, община Самоков. Завършва висше образование в Инженерно-строителния институт (ИСИ) в София.

Професионалният му път започва в Изчислителен център за строителството, който по-късно става Институт по строителна кибернетика.

През 1990 година поема ръководството на компаниите в групата на "Главболгарстрой", която е най-голямата на българския пазар. Дружеството, създадено по времето на социализма, оцеля през бурните години на прехода и независимо от това коя партия е на власт неизменно печели големи обществени поръчки за стотици милиони левове.

Пешов обясняваше това с факта, че едно от първите неща, които е направил, след като поема компанията, е да забрани да се говори за политика и участие на работещите в "Главболгарстрой" в партии.

"Ние работим за България, поддържаме онези ходове на правителствата, които са в интерес на страната. И най-важното, "Главболгарстрой" не се занимава с политиканство", казваше Пешов.

Сега строителният бизнес ще бъде поет от синовете му от първия му брак - Камен и Калин Пешови, които вече повече от десет години са на ръководни позиции в дружеството.

Другият бизнес на холдинга - туризма, с хотели по Черноморието и в Рила планина, се ръководи от дъщерята на Пешов от втория му брак - Анна.

През последните години Симеон Пешов направи редица неща за родното си място. Основа фондация "Възраждане за Белчин".

С помощта на еврофондовете беше възстановена късноантичната крепост "Цари Мали град". Това лято там се проведе и първото издание на летния оперен фестивал "Портал на два свята".

През 2019 г. "Главболгарстрой" откри поредния си луксозния спа комплекс "Белчински извор", в който инвестира 18 млн. лв.

"За всички, които познаваха инж. Симеон Пешов, той остава пример за почтенност, упоритост и любов към професията и хората", посочват от холдинговото дружество.

Поклонението пред тленните му останки ще бъде на 18 септември (петък) от 10 до 12:30 в църквата "Св. Св. Апостоли Петър и Павел" в село Белчин.

Споделяне

Още от Общество