Почина "светецът" от Байлово – Дядо Добри

Поклонението ще е в Кремиковския манастир

Дядо Добри

"Светецът" от Байлово, както приживе наричаха дядо Добри, е починал на 103 години. Това съобщиха от Кремиковския манастир, където той се оттегли през април 2016 г.

Българската православна църква също съобщи с прискърбие за кончината на Добре Димитров Добрев (дядо Добри).

Тялото му ще бъде изложено за поклонение в църквата в село Байлово тази вечер. Храмът ще бъде отворена цяла нощ. В сряда ще се отслужи упокойна литургия и поклонението ще продължи през целия ден. Погребението ще бъде на 15 февруари.

Дядо Добри стана публично известен, след като направи най-голямото дарение за храм-паметника "Св. Александър Невски" от 35 000 лв. преди години. Сумата беше набрана чрез просия от миряните пред храма. Дарявал е средства и на други черкви и манастири.

Заради делото му приживе го наричаха Просяка на Христос, Жива икона, Безсребърник, Светец...

Добре Добрев, или просто дядо Добри, е роден е на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си.

Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Решава да се ожени през 1940 г. – време, в което България участва във Втората световна война. При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух. С жена си има четири деца, две от които надживява.

  

През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота и примерът, който дава впоследствие с щедростта и аскетизма си, карат мнозина да го наричат "Светецът от Байлово", посочват от Българската православна църква.

В началото на новото хилядолетие решава да дари всичките си имоти на църквата. Почти всеки ден дядо Добри ходеше пеша или с автобус до София и пред вратите на храм-паметника "Св. Александър Невски" или църквата "Св. Седмочисленици" събираше в една пластмасова чаша пари, които след това даряваше до стотинка.

Споделяне

Още от Общество

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?