Почина световноизвестният архитект Заха Хадид

Почина световноизвестният архитект Заха Хадид

В четвъртък вечерта внезапно почина световноизвестният архитект Заха Хадид. Причината за смъртта на британката, родена в Ирак, е инфаркт. Смъртта е настъпила в болница, където Хадид се е лекувала от бронхит.

Тя е родена в Багдад на 31 октомври 1950 г. Баща ѝ е бил лидер на иракската Прогресивна демократическа партия, припомня "Гардиън", цитиран от “Дневник“. Тя завършва първо математика в Американския университет в Бейрут, след което през 1972 г. се мести в Лондон и учи архитектура.

Хадид нашумява в началото на 80-те години на миналия век със своите дръзки, но нереализирани проекти. Тя е носител на ордена на британската империя от 2012 г., припомня ББС.

Два пъти печели наградата "Стърлинг" на Кралския институт на британските архитекти (RIBA), която е най-престижното архитектурно отличие на Великобритания. През 2010 г. печели и отличието на Музея Maxxi в Рим, а през 2011 е отличена от академията Евелин Грейс в Брикстън.

През 2004 г. става първата жена, която печели наградата "Прицкер" (Pritzker Architecture), която се смята за равносилна на "Оскар" за архитектите. А през 2014 г. центърът Гайдар Алиев в Баку, проектиран от нея, спечели отличието на годината на Музея за дизайн, като отново е първата дама, спечелила този приз.

Споделяне

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?