Почина Теодора Захариева

Почина Теодора Захариева

В събота преди обяд почина основателката на Центъра за защита правата в здравеопазването Теодора Захариева. Тя се бори с рака в продължение на 13 години, а приживе стана първата българка, успяла да осъди Министерство на здравеопазването заради липсата на лекарства за онкоболните.

През 2005-та година тя прекъсна лечението си, за да организира протест и тридневна гладна стачка срещу бездействието на институциите и забавянето на животоспасяващите лекарства. Към делото ѝ се присъединиха стотици онкоболни. Захариева съди  държавата в продължение на 4 години и успя да получи обезщетение на стойност 100 000 лева за нанесени непоправими щети върху здравословното ѝ състояние.

Тя инвестира средствата в Центъра за защита правата в здравеопазването с мисията да се помага и на други пациенти с тежки заболявания. В края на 2009 г  Захариева беше удостоена от Българския хелзинкски комитет с отличието "Човек на годината".

Часове след смъртта ѝ на сайта на Центъра бе публикувано следното изявление: "Тя заставаше с името и авторитета си за каузата на справедливостта и правото на живот на всеки. Теди е от малцината, които в краткия си живот оставиха толкова дълбока следа. Тя имаше способността да променя обществото, куража да се противопоставя на злото и себераздаването да се грижи за всички, които имаха нужда от подкрепа"

Опелото ще се състои на 9 януари (понеделник) от 13 часа в църквата "Света София".

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?