Почина ученият, клонирал овцата Доли

Кийт Кембъл

Във Великобритания на 59-годишна възраст почина биологът Кийт Кембъл, известен с експериментите си по клонирането на овцата Доли, проведени в Рослинския университет под ръководството на Ян Вилмут. До последно ученият е работил в Нотингамския университет, където продължавал работата си върху изследванията на ембрионите.

Кембъл починал на 5 октомври, но за смъртта му бе съобщено едва сега от колегата му Тим Ътън, цитиран от "Вашингтон пост". Причината за смъртта засега не се съобщава.

Изданието припомня за експеримента на биолога, при който клетка от млечните жлези на овца от породата фин-дросет е пренесена в лишена от ядро яйцеклетка. Образуваният ембрион бе имплантирана в сурогатна майка и Доли се роди здрава през 1996 г. През 2003 г. обаче се наложи животното да бъде приспано заради развиването на злокачествени образувания. В момента прототип на Доли има в Националния музей на Шотландия.

Овцата, което бе кръстена от Кембъл на певицата Доли Партън, бе първия клониран в света бозайник. Преди това опити са правени с далеч по-примитивни организми като жаби. В последствие учените успяха да повторят успеха на Кембъл с прасета, кучета, мишки и други животни.

Споделяне

Още от