Почина украинският митрополит Володимир

На 79-годишна възраст почина митрополитът на Киев и на цяла Украйна Володимир, съобщават в събота сайтът на Украинската православна църква - Московска патриаршия и руската информационна агенция ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Митрополит Володимир е починал от рак в киевска клиника. Сега изпълняващ длъжността глава на Украинската православна църква - Московска патриаршия е митрополит Онуфрий.

Митрополит Володимир, чието светско име е Виктор Макрианович Сабодан, е роден на 23 ноември 1935 г. в украинското село Марковци. През 1962 г. завършва Ленинградската духовна академия и същата година приема свещенически сан. През 1966 г. е назначен за заместник ръководител на Руската духовна мисия в Ерусалим.

Същата година е ръкоположен за епископ. От 1973 г. е ректор на Московската семинария. През 1982 г. е ръкоположен за митрополит. Става митрополит на Киев и на цяла Украйна на 27 май 1992 г. По този начин той оглавява църквата в Украйна в сложно време - първо след разпадането на СССР, после по време на църковния разкол, а в последните месеци и в разгара на украинската криза.

Църквата, която оглавяваше Володимир, е под властта на московския патриарх Кирил и е най-големият религиозен орган в Украйна, посочва Ройтерс. Тя не признава по-малката национална Украинска православна църква, която е под властта на киевския патриарх и която беше създадена след краха на СССР. Отношенията между тези две църкви често пъти са обтегнати, допълва Франс прес. Начело на втората църква е патриархът на Киев Филарет.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?