Почина Умберто Еко

Умберто Еко

Италианският писател и философ Умберто Еко почина на 84-годишна възраст след дълга битка с онкологично заболяване.

Той е починал в петък вечерта в дома си в Милано.

Умберто Еко е автор на емблематични романи като ”Името на розата”, ”Махалото на Фуко”, ”Пражкото гробище” и други. Последният му роман ”Нулев брой” бе публикуван миналата година и е преведен на български език.

Еко е роден на 5 януари 1932 година в град Алесандрия в Северна Италия. Фамилното му име е абревиатура на латинската фраза „ex caelis oblatus” – ”дар от небесата”.

Първо учи право, но след това се насочва към философията.

Еко се описваше като ”философ, който пише романи само през почивните дни”.

През 1956 година публикува първата си книга ”Естетиката на Тома Аквински”, която е разширен вариант на докторантурата му. По същото време Еко изоставя католицизма.

"Най-важното качество на честния човек е непоносимостта към религията, която ни кара да се страхуваме от най-естественото нещо на този свят, смъртта, и ни кара да мразим единственият красив подарък на съдбата – живота”, казва Еко.

От 1956 г. до 1964 г. работи като културен редактор в държавните радио и телевизия RAI. По същото време чете лекции и в Торинския унивеситет.

В края на 70-те години вече е разпознаваем експерт и философ, но едва с първия му роман, ”Името на розата” от 1980г., става известен извън академичните среди.

Според Еко ”книгите винаги разказват за други книги, а всяка история разказва друга история, която вече е била разказана”.

Еко е автор и на детски книги, както и на литературна критика.

"Умберто Еко, един от най-прочутите интелектуалци на Италия, почина", съобщи на сайта си "Кориере дела сера". Еко имаше важно присъствие в италианския културен живот през последните 50 години, но името му неизбежно остава свързано с изключителния успех на неговия роман "Името на розата", продължава всекидневникът.

"Светът загуби една от най-значимите личности в съвременната си култура. Неговият поглед върху света ще ни липсва", написа "Република".

Той беше изключителен пример за европейски интелектуалец, обединяващ уникални познания за миналото с неизтощима способност да предвижда бъдещето", каза италианският премиер Матео Ренци, цитиран от агенция АНСА.

Споделяне

Още от Общество

Къде му е мястото на Бойко Борисов?