Почина великият мим Марсел Марсо

Почина великият мим Марсел Марсо

В Париж на 84-годишна възраст почина великият майстор на пантомимата Марсел Марсо, предадоха световните агенции, цитирайки съобщение от семейството му. Засега не са ясни обстоятелствата около смъртта на знаменития мим, освен че е починал в събота вечерта.

Марсел Марсо ще бъде погребан на гробището Пер-Лашез, съобщи неговата дъщеря Камий.

Мимът, чието истинско име е Марсел Манжел, е роден в Страсбург през 1923 г. По време на нацистката окупация успява да се спаси от репресиите срещу евреите. Баща му обаче е отведен в Освиенциум, където умира.

Марсел взема участие в съпротивата и именно по това време сменя фамилията си.

В следвоенните години Марсо възроди изкуството на пантомимата, което в известна степен бе изпратено на втори план от нямото кино. Звездите на Холивуд от тази епоха Чарли Чаплин и Бъстър Кийтън вдъхновяват Марсо да създаде образа на тъжния белолик клоун Бип, който донесе световна известност на "родителя си" през 1947 г.

По думите на актрисата-мим Корин Соум-Васон образът на Бип е дошъл при Марсо докато бил студент в театралното студио на мима Етиен Декроа. "Изведнъж в клас му хрумна тази идея, която после той разви", разказва тя пред ББС.

През 1950-60-те години трупата на Марсел Марсо е единствената, която играе пантомима в света, и гастролира с огромен успех не само във Франция, но и в САЩ, Япония, Китай.

Много от постановките на Марсо станаха класически и са играни на сцените на най-известните театри като "Сара Бернар".

Марсо изигра и няколко роли в неми фирми, както и в лентата "Барбарела".

През 1978 г. Марсо създава Парижката школа по пантомима, а през 1996 г. основава фонд за поддръжката на този вид изкуство в САЩ.

Марсо има многочислени награди, сред които висшето държавно отличие на Франция - Ордена на Почетния легион. За своите работи в телевизията има награда Еми. През 2002 г. мимът стана посланик на добра воля на ООН.

Споделяне

Още от Свят