Почина Вера Мутафчиева

Почина Вера Мутафчиева
След боледуване на 80-годишна възраст почина българският писател и историк – османист Вера Мутафчиева, съобщиха във вторник от Министерството на културата.

Вера Мутафчиева, която е сред най-големите имена в българската литература, е член на Българската академия на науките. Дъщеря е на историка Петър Мутафчиев.

Вера Мутафчиева е автор на над 30 художествени книги, издадени у нас и в чужбина в многобройни тиражи. Сред по-известните ѝ произведения са: "Книга за Софроний", "Случаят Джем", "Летопис на смутното време", "Аз, Анна Комнина", "Предречено от Пагане", спомените ѝ “Бивалици”, “Разгадавайки баща си”, “Семейна сага” и др. Сценарист е на най-гледания филм в българската история - "Хан Аспарух".

През 1951 г. Вера Мутафчиева завършва История в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а от 1958 г., след защита на дисертация на тема "Феодалната рента в Османската империя XV-XVI век", е кандидат на историческите науки. От 1978 г. е доктор на историческите науки.

Асистент е в Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" (1951-1955), научен сътрудник в Института по история на БАН (1958-1966), старши научен сътрудник в Института за балканистика при БАН, старши научен сътрудник I степен в Института по литература при БАН (1979-1993).

Споделяне

Още по темата

Още от