Почина Видинският митрополит Дометиан

Почина Видинският митрополит Дометиан

Видинският митрополит Дометиан почина в понеделник, на 85 години ,след продължително боледуване, съобщиха от Светия синод на Българската православна църква. Предстои в следващите дни да се реши кога ще се извърши опелото и погребението на висшия духовник.

Светското име на митрополит Дометиан е Димитър Попвасилев Топузлиев. Роден е на 11 ноември 1932 г. в с. Хасовица, Смолянско. На 15 години става ученик в Пловдивската духовна семинария, която е обединена през 1950 г. със Софийската семинария и е преместена при гара Черепиш. През есента на 1952 г. постъпва като студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София.

Постриган е за монах през януари 1959 г. в мъглижкия манастир "Св. Николай", а през март вече е ръкоположен за йеродякон и става епархийски дякон, проповедник и певец при храма "Св. Богородица" в Стара Загора. От началото на септември 1959 г. до 1962 г. Дометиан провежда богословска специализация в Московската духовна академия.

В Москва през юли 1962 г. е ръкоположен в йеромонашески чин от руския патриарх Алексий по време на съслужението му с българския патриарх Кирил. През януари 1963 г. е назначен за протосингел на Великотърновската митрополия, какъвто е в продължение на четири години. Междувременно е възведен в архимандритско достойнство от Великотърновския митрополит Стефан.

През март 1967 г. отива на научна специализация в Монашеския център в Тезе, Франция, а през октомври същата година - и в Икуменическия институт в Босей, Швейцария. От февруари до август 1968 г. слуша лекции в Богословския факултет в Лозана, а от август 1968 г. до август 1969 г. е на стаж и езикова специализация в Лондон и Оксфорд, а заедно с това слуша лекции и в колежа "Кадестън".

От септември 1969 г. до ноември 1970 г. Дометиан е протосингел на Софийската митрополия, а след това е назначен за главен секретар на Св. синод, какъвто остава до 1 март 1979 г. Като такъв на 15 декември 1974 г. в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Знеполски".

От март 1979 г. до март 1983 г. епископ Дометиан е управлявал българската Акронска епархия в САЩ. След завръщането си в България до юли 1987 г. е викарий на Софийския митрополит.

На 26 юли 1987 г. е избран, а на 2 август същата година е и канонически утвърден за Видински митрополит.

Споделяне

Още от България