Почина Йордан Радичков

След продължително боледуване, днес почина писателят Йордан Радичков.

Пред БНР писателят Владимир Зарев коментира със скръб, че със смъртта на Радичков осиротя българската литература, България осиротя. Той определи Радичков като изключителен писател и изключителен човек.

Човек е едно много дълго изречение, написано с голяма любов и вдъхновение, но пълно с правописни грешки, казваше приживе Йордан Радичков.

Най-превежданият съвременен български писател е роден на 24 октомври 1929 г. в с. Калиманица, Берковско. Героите на родния му край са популярни и извън границите на България чрез станалите класика произведения като "Привързания балон", "Барутен буквар", "Лазарица", "Опит за летене", "Суматоха".

Родният край и съселяните на Радичков са неговото вдъхновение за десетките разкази, повести, новели и пиеси, сред които "Свирепо настроение", "Спомени за коне", "Ние, врабчетата".

Над 100 са преведените и публикувани в чужбина произведения на писателя и драматург Йордан Радичков. Пиесите "Суматоха", "Януари", "Лазарица" и "Опит за летене" са поставяни в Австрия, Беларус, Германия, Дания, Естония, Кипър, Литва, Полша, Румъния, Русия, Съединените щати, Украйна, Унгария, Финландия, Чехия, Швейцария, Югославия.

Едва през 1996 г. Радичков получава официално признание от българските театрали, когато получава наградата "Аскеер" за цялостен принос към театъра.

Йордан Радичков е носител на наградата на името на Петко Славейков, носител е и на голямата награда за литература на СУ за 2001 г. През миналата година получи държавното отличие "Паисий Хилендарски".

През 1984 г. на Радичков е присъдена Международната италианска награда "Гринцане Кавур", учредена от Международното издателско дружество в Торино и от общинския съвет в град Алба. Четири години по-късно е удостоен с шведската държавна награда за заслуги "Северна звезда", а през 1993 е вписан в почетния списък на Международния съвет за детска книга, получава почетен диплом "Ханс Кристиан Андерсен" и грамота.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?