Почина жената в 17-годишна кома, чието право да умре разбуни Италия

Почина жената в 17-годишна кома, чието право да умре разбуни Италия

38-годишната Елуана Енгларо, която в последните 17-години бе в кома, почина в понеделник вечерта, след като три дни по-рано лекарите изключиха животоподдържащите я системи, предаде Франс прес.

Казусът с жената, чиито близки години наред се бориха животът ѝ да бъде прекъснат, предизвика остра политическа полемика в Италия.

Смъртта на Енгларо бе съобщена от министъра на здравеопазването Маурицио Сакони пред членовете на сената, които се събраха на извънредно заседание, за да разгледат проектозакона на кабинета на Берлускони за забрана на евтаназията. Ако той беше приет, системите на изпадналата в кома жена щяха да бъдат включени отново.

Елуана Енградо обаче почина много по-бързо, отколкото очакваха лекарите.

"Нека Господ да прибере душата ѝ и да прости на тези, които му я изпратиха", коментира министърът на здравеопазването на Ватикана Жавие Лозано Бараган. Католическата църква използва цялото си влияние, за да попречи на прилагането на евтаназията, която тя приравнява с убийството. Премиерът Берлускони коментира вестта с думите, че я е приел "с прискърбие".

Бащата на Елуана Бепино, който от години се бореше за правото на дъщеря му да умре, отказа коментар, докато "осмисли какво се е случило".

Семейството на младата жена получи разрешението да бъде приложена евтаназия от Върховния съд на Италия през декември миналата година.

Споделяне

Още от Свят