Почина Жорес Алфьоров, последният учен на Съветския съюз

Почина Жорес Алфьоров, последният учен на Съветския съюз

В събота на 89-годишна възраст в Санкт Петербург почина академикът и нобелов лауреат за физика Жорес Алфьоров. Неговите трудове в областта на полупроводниците бяха крачка напред за цялото човечество, а самият той до края на живота си остана убеден комунист и привърженик на Съветския съюз, отбелязва в. "Комерсант".

Жорес Алфьоров е роден на 30 март 1930 г. във Витебск. Израства в Беларус и след като завършва гимназия, без приемни изпити започва обучение в Ленинградския електротехнически институт. Завършва го с отличие през 1952 г., а след това защитава докторска дисертация. През 1972 г. е избран за член-кореспондент на Академията на науките на СССР, а през 1979 г. става академик.

През 2000-ата г. Алфьоров, американският учен Джак Килби и германският Херберт Крьомер са удостоени с Нобелова награда за физика. Алфьоров и Крьомер я получават за разработването на полупроводникови хетероструктури, използвани във високочестотните схеми и оптоелектрониката, а Килби - за участието си в изобретяването на интегрални схеми.

Учените в СССР бяха смятани за елит, физиците бяха елит вътре в елитната каста, а членовете на Академията – истински полубогове, пише "Комерсант".

Жорес Алфьоров прекрасно разбираше, че неговият статус му позволява публично да говори това, за което други предпочитаха дори да не се замислят. И той говореше. Казваше, че не бива вечно да се разчита на въглеводороди – трябва да се инвестира в развитие на науката и високите технологии. Убеждаваше, че никакви ограничения няма да спрат "изтичането на мозъци", затова страната трябва да бъде привлекателна за своите млади хора.

Алфьоров не спираше да повтаря:"Нашата наука не е търсена от икономиката и обществото". И разбира се, напомняше, че "всички ние сме единен народ" и че "комунизмът и идеите на социалната справедливост обезателно ще победят". Сборникът с публикациите си той не се въздържа да нарече "Власт без мозъци".

"И ако на нашата страна е отредено да бъде велика държава, тя ще бъде такава не благодарение на ядреното оръжие или западните инвестиции, не благодарение на вярата в бог или на президента, а благодарение на труда на нейния народ, вярата в знанието, в науката, благодарение на съхранението и развитието на научния потенциал и образованието", твърдеше физикът.

Днес вероятно никой не би изрекъл такива думи, отбелязва "Комерсант".

"Кончината на академика на Руската академия на науките (РАН) и Нобелов лауреат за физика Жорес Алфьоров е голяма загуба за руската и световната наука - заяви президентът на РАН Александър Сергеев. - Той бе не само велик учен, но и човек, който направи много за РАН."

Споделяне

Още от Свят