Почина журналистът Георги Коритаров

Почина журналистът Георги Коритаров

На 61-годишна възраст внезапно почина журналистът Георги Коритаров.

За загубата съобщи във Фейсбук директорът на "ТВ Европа" Георги Харизанов, където през последните няколко години Коритаров водеше блока "Свободна зона".

Коритаров е едно от най-известните имена в българската журналистика, с характерния си провокативен стил, с ясна позиция и с изявения си интерес към историята.

"Не знам как точно се съобщава такава вест. Не знам какво се казва, не знам как се проумява, не знам как се живее с нея. Вчера се смеехме в ефир. Днес разбирам, че повече няма да се видим. Няма да говорим. Няма да спорим. Няма да мислим заедно, да работим заедно, да четем и да пишем заедно. Щастлив съм, че бях малка част от живота на този велик човек. И той от моя. Ще се опитам да се усмихвам всеки път, когато се сетя за него. Но едва ли ще успявам", написа Харизанов.

Коритаров е починал от Covid-19 във вторник сутринта, стана ясно от думите му пред вестник "24 часа".

Проявил симптоми вчера сутринта по време на ефир. Трудно дишал, не можел да се изкашля, сърцето му прескачало. Към обяд се влошил и го закарали в болница, където дал положителен тест за коронавирус.

Журналистът бил ваксиниран с първа доза и предстояло тези дни да му поставят втора, казал самият той на Харизанов, когато се появили съмненията, че е заразен с коронавирус.

Георги Коритаров е роден на 10 май 1959 г. в София. През 1979 г. завършва специалност славянска филология – сърбохърватски език в Софийския университет. По време на следването си става сътрудник на Държавна сигурност (ДС) под псевдонима Алберт.

Коритаров владее сръбски, хърватски, руски, полски, английски и китайски, ползва и албански език.

С журналистика започва да се занимава от създаването на вестник "Демокрация" като парламентарен репортер. По-късно започва работа в Радио "Свободна Европа", където първо е политически репортер, а по-късно става водещ на предаванията "Радиожурнал", "Светът в 13", "Преди полунощ" и "Балкански компас".

Той беше в стихията си, отразявайки събитията около разпада на бивша Югославия. Неговите многобройни интервюта, репортажи и коментари са едни от най-ярките журналистически свидетелства на този преломен момент в историята на Европа.

През 2001 г. Георги Коритаров получи годишната награда на президента на Радио "Свободна Европа" и радио "Свобода" за "изключителен принос за отстраняването от власт на Слободан Милошевич".

През 2001 и 2002 г. Георги Коритаров бе част от първоначалния екип на електронното издание Mediapool.bg, допринасяйки за съдържанието с невероятно си упорство да рови, изнамира и анализира.

От началото на 2005 г. Коритаров е в радио "Нова Европа" и "Нова телевизия", където води половинчасово токшоу, наречено "Коритаров Live".

На 21 ноември 2008 г. Коритаров е уволнен от Нова телевизия. Официалната версия за това е неспазването от страна на водещия на принципите на журналистическия плурализъм и използването на телевизионния екран за лични цели. Българският хелзинкски комитет из­лиза с дек­ла­ра­ция в не­го­ва за­щи­та.

За агентурното си минало Коритаров е говорил открито в ТВ и радио ефира.

В половинчасова изповед пред зрителите през 2006 г. той разказа как е бил вербуван. Обясни, че службите са го принудили с шантаж да работи за тях, след като са го хванали, че е използвал фалшив документ, за да се освободи от военна служба. Бил е агент на Шесто управление на ДС под псевдонима Алберт в продължение на 10 години.

Според разследващия журналист Христо Христов, експерт по история на ДС и Народна република България, противозаконното разкриване на агентурното минало на Коритаров е вдъхновено от вътрешния министър Румен Петков, когото Коритаров критикува.

От 2010 до края на януари 2018 г. той работи в телевизия "ТВ плюс", а от 1 февруари 2018 г. е автор и водещ на предаването "Свободна зона с Георги Коритаров" в "ТВ Европа".

Поднасяме съболезнования към съпругата и близките на Георги.

Поклон пред паметта му!

Споделяне

Още от България