Починал е основателят на терористичната мрежа Хакани

Джалалудин Хакани

Афганистанските талибани съобщиха, че след продължително боледуване е починал основателят на мрежата Хакани, Джалалудин Хакани, предаде Франс прес.

Хакани бе един от най-уважаваните бойци в джихадистките среди заради участието си в сраженията със съветските войски през 80-те години, а след това и с американците.

Роденият в провинция Хост, Източен Афганистан, Джалалудин Хакани първоначално привлича вниманието със смелостта си и с качествата си на организатор. С тях той привлича вниманието на ЦРУ и се среща с американския конгресмен Чарли Уилсън.

Заради свободното си владеене на арабски език Хакани поддържа тесни връзки и с взелите участие в афганистанските войни джихадисти араби, сред които и Осама бин Ладен. Впоследствие става и министър на талибанския режим.

През последните няколко години Хакани боледуваше и управлението на мрежата бе поето от сина му Сираджудин, който освен това е и помощник на лидера на талибаните.

Основаната от него и превърнала се във фракция на талибанското движение мрежа Хакани бе определена от Вашингтон за терористична организация. Мрежата бе обвинена, че стои зад някои от най-кървавите атентати в Афганистан след американската инвазия през 2001 г., сред които нападение с камион бомба в Кабул през май миналата година, при което загинаха около 150 души.

Освен атентати мрежата Хакани е заподозряна в убийството на високопоставени афганистански служители и отвличането на западни граждани като канадеца Джошуа Бойл, съпругата му и трите им деца, освободени миналата година.

Споделяне

Още от Свят