Починалите с коронавирус са вече 64 души, има ново огнище в пловдивско село

Починалите с коронавирус са вече 64 души, има ново огнище в пловдивско село

Случаите на коронавирус у нас достигнаха 1447 в сряда следобед, след като за изминалото денонощие бяха регистрирани 50 нови случая, а през деня още 10. Излекуваните са 243 души и така активните в момента случаи са 1204.

В сряда през деня са починали още трима души – двама в Ямбол и един във Видин, с което жертвите са вече 64 души. 

В областната болница в Ямбол починалите са мъж на 75 г., който е имал онкологично заболяване, и жена на 55 г., която е страдала от хронична обструктивна белодробна болест и диабет. В областната болница във Видин е починал мъж, който е бил със стеатоза, артериална хипертония и постоянно предсърдно мъждене. 

През изминалото денонощие имаше други три смъртни случая – на 60-годишна жена в Сливен със сърдечна недостатъчност и исхемична болест на сърцето, жена на 58 години с хипертония, настанена в  "Пирогов" и мъж на 70 години със сърдечна недостатъчност от Брестовица, Пловдивско. Той е от регистрирано ново огнище, за което сутринта съобщи началникът на оперативния щаб срещу разпространението на болестта ген. Венцислав Мутафчийски. Огнището в пловдивското село Брестовица е засегнало две фамилии, в които 13 души са заразени. Заради установените случаи селото беше поставено под частична карантина, като бяха организирани контролно-пропускателни пунктове.

В сряда бяха доказани още 10 нови случая, като 4 са в област София, 3 в област Кюстендил, 2 в област Враца и 1 в област Русе. Лабораториите продължават да работят.
Настанените в болница са вече 310 души, като 38 са пациентите в тежко състояние в интензивни отделения и клиники.

155 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.

Към 29 април 722 от регистрираните у нас случаи на Covid-19 са на мъже и 725 на жени.

Най-засегнатите области продължават да бъдат София със 708 случая, Плевен със 133 случая и Видин с 83 случая. Във Видин основното огнище е местната болница, която в сряда беше посетена от здравния министър Кирил Ананиев.

Той съобщи, че липсата на медици в лечебното заведение е огромен проблем, затова се предвижда вътрешно преструктуриране на персонала, така че да се покрие липсата на кадри в отделенията. 

“Вчера пуснах едно писмо до регионалните здравни инспекции с апел да се обърнат към лечебните заведения в техния регион и по възможност да осигурят персонал, който да се пренасочи към видинската болница“, каза Ананиев.  

Споделяне

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?