Починалото дете не е имало признаци на пневмония при приемането му в болница

За 4 часа състоянието му рязко се влошава, показват предварителните резултати от проверката

Починалото дете не е имало признаци на пневмония при приемането му в болница

Починалото миналия четвъртък дете, заради чийто случай премиерът нареди отстраняването на трима болнични директорки и приелата го лекарка, не е било умиращо към момента на хоспитализирането му, а състоянието му се влошава четири часа по-късно. Това се потвърждава от направените първи изследвания по обяд, но по-късно следобед ситуацията е вече различна. Това сочат данните от проверката на случая, представени пред бТВ от проф. Иван Литвиненко, член на лекарската комисия, сформирана по случая в Специализираната детска болница и доц. Атанас Мангъров, който е участвал в назначената от МЗ проверка за смъртта детето.

"Едно е състоянието на детето, когато идва при нас, едно е час по-късно, едно е четири часа по-късно когато се влошава. Тук става едно размиване на нещата. Не се оценява как това дете е дошло и после какво се случва с него.", обясни Литвиненко.

И при двата прегледа до обяд няма признаци на пневмония

Според разказа на родителите първоначално в четвъртък сутринта те отиват в Детската болница, но два часа никой не им обърнал внимание и те отиват в в болница "Лозенец" към 10.30 часа, където детето е прегледано и му е назначено домашно лечение. То продължава да се влошава и те се връщат по обяд в Детската болница, където след чакане то все пак е прието. Според проверката направените между 12 и 13 часа рентгенова снимка и кръвно-газов анализ също не показват, че състоянието на детето е толкова тежко – няма възпаление на белите дробове, нито признаци на дихателна недостатъчност, т.е. към онзи момент няма тежка пневмония.

"Въобще не е ставало въпрос за убеждаване дали да бъде хоспитализирано това дете", твърди проф. Литвиненко и посочва, че въпросът е бил къде да бъде настанено. Но от момента на влизането му в приемния кабинет до настаняването му на легло са му били извършени необходимите изследвания, които да ориентират лекарите къде да бъде настанено и какво да бъде предприето.

Доц. Мангъров изчете част от констатациите на проверката, които показват, че към 10.25 часа при прегледа му в болница "Лозенец" то е било "в задоволително общо състояние и активно по време на прегледа". "Бе снета от майката подробна щателна анамнеза за състоянието на детето. Причина за консултацията е висока температура до 39 градуса от предишния ден с продължителност по-малко от 36 часа. Детето е било консултирано от личния лекар, който е назначил лечение с аугментин. От сутринта на 14-ти детето отказало да се храни и било по-отпаднало от обичайното. Приемало е течности, имало е диуреза, майката не е съобщила за придружаващи и по-тежки минали заболявания", каза Мангъров.
След като състоянието на детето се влошава родителите отиват по обяд в Специализираната болница за лечение на детски болести.

В промеждутъка между 12 и 13 часа е направена първата рентгенова снимка в Педиатрията, която не показва възпалителни изменения в белия дроб. Освен нея е направен и кръвно-газов анализ, който също не свидетелства, че детето е в тежко състояние. "Твърди се, че детето е било в тежко състояние и умиращо пред кабинета. Кръвно-газовият анализ показва 98% насищане с кислород на тъканите му. Това показва, че в този момент детето не е имало признаци на дихателна недостатъчност, няма тежка пневмония. Да, състоянието му се влошава и това никой не го оспорва. Но това става четири часа след приемането му. Тогава тези показатели се променят. Прави се втора снимка и промените са масивни. Има такива пневмонии, които протичат злокачествено, бързо и за часове умират деца по цял свят", заяви проф. Литвиненко.

Това беше потвърдено и от доц. Мангъров, който заяви, че всяка година има такива случаи на деца, които умират за 24 часа, за които се водят съдебни дела.

Лекари работят в страх какво може да им се случи

Проф. Литвиненко посочи, че в момента персоналът на Педиатрията работи при изключително напрежение заради всичко, което се излива върху болницата.

"То касае работата на всички хора. Там работят млади хора. Те нямат устойчивостта, те нямат защитата на опита и те в момента работят със страх. Те са ужасени от това, което може им се случи утре - да бъдат неправомерно обвинени. Когато завърши една проверка, когато се каже, че някой е допуснал грешка – добре. Но при презумпцията, че той няма доказана вина, да бъде охулен, да бъде отстранен от работа, да се настрои обществото срещу тези хора, мисля, че не е редно", заяви той.

Прокуратурата се зае със случая

Прокуратурата вече проверява случая с 3-годишното дете, което почина, след като обиколи 3 столични болници. Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди в четвъртък, че изнесената преди ден от Бойко Борисов информация, че са иззети записи, включително от телефоните на родителите на починалото дете по случая.

"Проведени са разпити, иззета е медицинска документация. Вече са разпитани и родителите, които показаха на премиера видеоклипове с грубо, според министър-председателя, отношение в лечебните заведения. Иззета е медицинска документация по лечението и аутопсията. Проведени са разпити на родителите - иззети са от телефоните им записи. Ще се разпитат всички. Ще се изземе и документацията от личния лекар", разясни Цацаров.

Преди ден Борисов коментира, че родителите са му показали записи и той е бил потресен от грубото отношение на секретарки на болнични директори, затова се е намесил толкова рязко в ситуацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?