Почивай в мир, Mr реформатор!

Почивай в мир, Mr реформатор!

Стотици хора се простиха с Александър Божков в последния му земен път. На поклонението в църквата "Света София" в сряда дойдоха политици, икономисти, журналисти, бивши и настоящи колеги, приятели или просто познати на Сашо, които търпеливо изчакаха реда си, за да положат цветя и да се сбогуват с него.

На поклонението бяха бившият президент Петър Стоянов, бившите премиери Стефан Софиянски и Иван Костов, в чиито правителства Божков бе министър на икономиката, вицепремиер, първи главен преговарящ на България с ЕС. Там бяха бивши колеги на Божков от двете правителства, представители на СДС и ДСБ, но и на други партии, както и настоящи министри като Трайчо Трайков и Николай Младенов.

Александър Божков почина в неделя, малко след като навърши 58 години. През тези дни се изписа много за него и както става ясно, въпреки излятата през годините помия, той ще бъде запомнен с добро. Включително и поради факта, че освен икономист, професионалист, реформатор, седесар, Божков беше човек с голяма душа, страстно обичаше живота и всичко онова, което може да го направи по-хубав.

Вместо последно сбогом, публикуваме част от прощалното слово в блога на Радан Кънев:

Почивай в мир, Mr реформатор!

Отиде си човекът, който - както никой преди и никой след него - пое отговорността да извади балтията и да изреже гнойта, трупана с десетилетия в т.нар. социалистическа промишленост. Човекът, който имаше смелостта да понесе естественото отчаяние на съкратените и справедливите критики, че нещата "не стават по най-добрия начин".

Но и който - с ясното съзнание какво го чака - пое ударите на разлютените комунистически дерибеи, захапали държавните предприятия "на входа и изхода" и цялата помия, която медийната ченгесарница беше подготвила за безумеца, който посегне на Агиевите обори на държавната собственост.

Преди доста време, в едно интелигентно и спокойно интервю по БНТ, Сашо Божков каза:

"Не ми пука дали ми викат Mr. 10%, доволен съм, че след 20, 30 години в учебниците ще пише, че Александър Божков промени българската икономика"

... и за пореден път доказа, че може да има държавници, които гледат не само отвъд следващите избори, но и отвъд личната си съдба и пределите на живота си. Дори у нас, в България, има такива ...

Днес гадовете, които го разсипаха, дрънкат за "противоречив политик на прехода".

Пичове, две грешки:

Първо, Божков не е политик на прехода. Той е политик далеч отвъд миризиливия период на вашето самодоволство. Неговата смелост ще ползва и внуците ви,  въпреки опитите ви да предотвартите промяната.

Второ, Божков не е "противоречив". В калта на последните 20 години той имаш куража да бъде от единиците с ясна цел, поведение и политика. В една посока - към реформи.

И си плати, прескъпо. С кариерата си, с доброто си име, със здравето си. И намери сили да покаже на смешниците, че истинският човек може да надмогне ударите на мижитурките. Той остана най-добрият - като анализатор, като есеист, като водещ на музикално предаване.

Тъй че, не го жалете.

Той успя - вие не.

Споделяне

Още по темата

Още от България