Почивка на Иванчева наложила отлагането на предаването на подкупа и ареста

Пиарът на "Младост": Акцията срещу кмета е подготвена от организирана престъпна група

Почивка на Иванчева наложила отлагането на предаването на подкупа и ареста

Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев заяви, че заради почивка на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева се е наложило отлагане на предаването на подкупа и ареста ѝ.

По думите му Иванчева и заместичката ѝ Биляна Петрова си позволявали "доста глезотии". По тази причина антикорупцонният орган започва да им прави пълен финансов анализ. "Ще проверим всички банкови сметки, всички придобити от тях имоти в България и в чужбина", каза Пламен Георгиев пред Нова телевизия.

Кметицата на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова бяха арестувани зрелищно в центъра на София на 18 април. Те бяха обвинени от прокуратурата в получаване на подкуп от 70 000 евро, от които 14 000 евро взел посредникът Петко Дюлгеров, бивш кмет на района от листата на ГЕРБ. Тримата са в ареста, след като съдът отказа да ги пусне.

Иванчева твърди, че това е постановка и отрича обвиненията срещу нея. Посредникът на подкупа Дюлгеров пък се отказа от дадените първоначално показания, след като прокуратурата не спазила поет ангажимент, по твърденията на адвоката му.

Бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров умишлено е подхвърлил парите в колата на кметицата, каза пиарът на районната община Петър Кърджилов пред бТВ. Според него прокуратурата не разполага със специални разузнавателни средства, в които Иванчева да иска подкуп, а цялата акция е постановка.

"Акцията за това набеждаване е подготвена от организирана престъпна група. Екипът на община "Младост" провежда собствено разследване, защото смятаме, че не може да се вярва на специализираната прокуратура и на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество", каза още Кърджилов пред бТВ .

На свой ред Пламен Георгиев каза пред Нова телевизия, че не е прекрачена границата при арестуването на Иванчева и заместничката ѝ. "Свърши се нещо, което беше полезно, нещо, което не е вършено в годините след прехода", каза Георгиев.

Преди дни вицепремиерът, който отговаря за правосъдната реформа, Екатерина Захариева заяви, че разследващите са "прехвърлили границите малко" при задържането на Иванчева и заместничката ѝ, визирайки действията на прокуратурата, полицията и антикорупционната комисия. Позицията ѝ беше критикувана остро от главния прокурор Сотир Цацаров.

Според премиера Бойко Борисов нямаше да говорят за показност при случая "Иванчева", ако бяха обяснили защо се бавят.

"Аз самият в първия момент изразих негодувание, след като видях колко време ги държат. Поинтересувах се и се оказа, че единствената грешка на прокуратурата е, че не излязоха веднага да кажат защо се бавят. Ако помните, имаше едни операции преди време, когато се предава плик с пари, след това случаят падна в съда, защото адвокатите атакуваха, че не се знае първо в плика какво има и второ, ако са пари какви пари са. И за това, ако забелязахте, имаше поемни лица. От пачките всяка една банкнота я описват с целия номер, серия, една по една. Една цифричка, ако сбъркат ще падне цялото дело. Трябваше да излезе един и да каже "да бавим се, защото всяка една банкнота има 7-8-9 знака ли и трябва всяка една цифричка да се напише, да се провери. Смятайте по минута на банкнота да се опише колко минути са. Така щяха да спрат приказките за показност. Защото в противен случай в съда правилно съдията ще каже "чакайте" сигурни ли сте, че това са парите, сигурни ли сте, че са сложени там и може да падне делото, казва Борисов в интервю за дир.бг.

Пламен Георгиев заяви още пред Нова телевизия, че за първи път сигналът за искан подкуп от Иванчева е подаден до оглавяваната от него комисия на 2 февруари от бизнесмена Алексадър Ваклин.

Петър Кърджилов обаче смята, че Ваклин лъже, че му е бил искан подкуп от Иванчева.

По време на мярката за неотклонение на задържаните стана ясно, че бизнесменът е дал парите да бъдат белязани на 2 април, а официалният му сигнал, че му е искан подкуп, е подаден 11 дни по-късно - на 13 април. Днес Пламен Георгиев представи нова версия за първия официален сигнал от бизнесмена.

Ваклин твърди, че се е срещал с Иванчева само веднъж, но тогава тя не му е искала пари. "В протокола пише, че соченият за изнудван инвеститор Александър Ваклин е бил само веднъж в кабинета на Иванчева. Тогава тя се държала много хладно и едва не го изгонила", каза адвокатът на кметицата Марин Марковски пред Нова телевизия в понеделник. Прокуратурата и антикорупционната комисия не са коментирали досега този въпрос.

Инвеститорът казва, че е дал парите на Дюлгеров, с когото не се познавал преди, но се свързал, защото знаел, че може да разговаря с Иванчева.

Според прокуратурата банкнотите са дадени за химическа експертиза и никога не са връщани на Ваклин. Шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев каза, че парите много пъти са давани от Ваклин, а после са му били връщани, вече белязани, тъй като Иванчева отлагала срещата многократно. Днес доразви тезата си с обяснението, че почивка на Иванчева е наложила отлагането на предаването на подкупа и ареста ѝ.

Белязаните банкноти не бяха налични, докато се гледаше мярката за неотклонение на задържоаните. По тази причина адвокатите им посочиха, че няма предмет на престъплението, тъй като по делото е наличен протокол, според който парите са върнати на бизнесмена Александър Ваклин. От прокуратурата отрекоха. Инвиститорът също отрича парите от подкупа да са му върнати.

Споделяне

Още от България