Почти 1 млн. отровни китайски играчки се изтеглят от пазарите по света

Почти 1 млн. отровни китайски играчки се изтеглят от пазарите по света

Производителят на играчки “Фишер прайз” изтегля почти един милион произведени в Китай детски играчи заради опасение, че боята им съдържа твърде много олово, съобщи в четвъртък ББС.

От компанията заявиха, че вътрешна проба е показала, че китайският производител е използвал неодобрен пигмент, който нарушава стандартите за сигурност.

Отровните играчки са били в продажба в САЩ и Великобритания от май тази година.

Това е поредният скандал от серия подобни, които засегнаха най-различни стоки, произведени в Китай, като храни, лекарства и други продукти.

Mattel Inc, която притежава “Фишер прайз”, заяви, че общо от пазара ще бъдат изтеглени 967 000 играчки, включително и любимите на малките деца герои от “Улица “Сезам” Голямото пиле и Елмо.

Компанията твърди, че изземва играчките от магазините и спира доставките, които вече са на път.

“Все още провеждаме разследване как е станало”, каза генералният директор на “Фишер прайз” Дейвид Олмарк, цитиран от АП. „Ще си извадим сериозни поуки от станалото”, допълни той.

Оловото е токсично и може да увреди здравето на децата при поглъщане.

Американската комисия по безопасност на продуктите предупреди родителите да вземат отровните играчки от децата си и да се свържат с “Фишер прайз”.

Държави като Великобритания, Мексико и Канада също съобщават за изтегляне на играчките от пазарите си.

Почти 100 000 от опасните играчки са били продадени във Великобритания и Ирландия, казва британското подразделение на Mattel Inc.

Опасни стоки

През последните месеци имаше серия от опасения за негодни стоки в Съединените щати като риба, морска храна, пасти за зъби и автомобилни гуми, внесени от Китай.

През юни производителят на играчки RC2 иззе 1,5 милиона направени в Китай детски влакчета, след като се установи, че боята им съдържа олово.

През юли американският президент Джордж Буш създаде група от експерти, които да проверяват хранителни и други продукти, внасяни в САЩ.

Белият дом отрече тази стъпка да е била насочена точно към Китай, като обясни, че е важно всички вносни стоки да бъдат проверявани.

Пекин обвини чуждите медии за ескалацията на проблема с китайски продукти, но призна, че стандартите за безопасност трябва да се подобрят.

Последните седмици Китай предприе стъпки, които да покажат, че взема проблема насериозно. В тази връзка бяха затворени три китайски предприятия и арестувани няколко души, замесени в скандали с храна и лекарства.

Споделяне

Още от Свят