Почти 100 "мафиотски коли" конфискувало правителството

Операциите на българските власти срещу организираната престъпност пълнят държавната хазна и помагат за превръщането на най-бедната страна членка на ЕС в неочакван фискален модел за съюза, пише във вторник в. "Уолстрийт джърнъл".

Почти 100 "мафиотски коли" са били конфискувани от дясноцентристкото правителство на Бойко Борисов откакто то убедително спечели изборите през юли. Сега тези коли се използват от министри и служители на други държавни органи с цел пестене на пари и подобряване състоянието на бюджета, сочат данни на финансовото министерство.

Финансовият министър Симеон Дянков се придвижва из София в скоростно Ауди куатро, което е било задържано с 10 кг хероин на път от Турция за Западна Европа. Луксозни ванове Мерцедес и джипове Гранд Чероки, които преди са принадлежали на мафиоти, сега се ползват от министри, училища и дори православни свещеници. Други се продават на търг за набиране на приходи за хазната, пише вестникът.

Дянков, който си спечели похвали от икономисти и политици за бързите му мерки за намаляване на бюджетния дефицит на България до 0.8 процента през 2009 г. казва, че правителството иска да изпрати сигнал на българите, че не пилее ресурси в момент, когато намалява държавните разходи и съкращава длъжности в администрацията. "Това изпраща и сигнал на престъпниците, че сме по петите им", казва още Дянков.

Правителството възнамерява да конфискува още мафиотски активи, пише "Уолстрийт джърнал" и цитира президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой, който при посещението си в София през декември заяви, че България "отново е на прав път".

Изпълнената със суперлативи към фискалните успехи на правителството статия на Джо Паркинсън завършва с думите, че постиженията са все още нестабилни. Посочва се, че "гангстерското покушение срещу разследващия журналист Боби Цанков миналата седмица, разстрелян на централен булевард посред бял ден пред офис сграда в София, показва, че България има да извърви дълъг път, за да поправи имиджа си на "лошото момче"".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?