Почти 15 хил. души са глобени за ходене без маска

За почивните дни ще има масови проверки по КПП-тата, засега София не е под блокада

Маски на челото или под брадичката са често срещана гледка, сн. БГНЕС

Близо 15 хил. акта за неносене на маски са написали от МВР от обявяването на извънредното положение на 13 март. Това е най-честото нарушение, констаирано от полицията през последния месец и половина. Не е ясно на каква стойност са глобите. Според последните поправки в закона те могат да са между 300 и 1000 лв. Преди това обаче за нарушаване на мерките, въведени от здравния министър санкцията беше до 5000 лв.

Лъжат, че отиват на работа

Над 55 хил. проверки са извършени на декларациите, които гражданите дават при преминаване на КПП-тата при областните градове, съобщи шефът на охранителна полиция Веселин Методиев. При над 3400 има несъответсвия. В голямата част от случаите пътуващите са излъгали, че отиват на работа. Установени са 466, които изобщо нямат трудов договор. Методиев обясни, че се правят масови проверки, а през последните дни на КПП-тата около София е имало и служители на "Инспекция по труда", които помагали на полицията.

Забелязва се отпускане

През първите дни след отварянето на някои паркове в столицата, мерките са спазвани стриктно. След това обаче започнало да се забелязва "отпускане", констатират от МВР. И тук най-честото нарушение е неносене на маска. Според полицията обаче имало и граждани, които демонстративно не изпълнявали разпореждания и не обръщали внимание на предупрежденията. Засега актовете за маски в парковете в София са малко – 21. Иначе от 13 май столичната полиция е санкционирала над 2400 души.

Хитруват, защото са с колела

Много велосипедисти се опитват да бягат от проверки на КПП-тата, заяви зам.-началникът на пътната полиция в София Любомир Костадинов. Според него велосипедистите се опитвали да се крият покрай тировете и да заобикалят пунктовете през поляни. Някои "хитруват" с обяснението, че в заповедта на здравния министър се забранява движението на МПС-та. Според полицията обаче и хората колела подлежат на проверка и са задължени да оставят декларации.

"Не сме за котка и мишка там. Все пак нещо трябва да изпълняваме", заяви Костадинов.

Засега София не е блокирана, но да не се пътува

От МВР отказаха да коментират дали ще се наложи повторна блокада на София за предстоящите почивни дни, както се случи на Великден. От полицията твърдят, че имат готовност да се справят, ако подобна мярка бъде въведена.

Извън това обаче остават постоянните ограничения и забрани за пътуване без основателна причина. От МВР обясниха, че през почивните дни ще има масови проверки по КПП-тата и хора, пътуващи безпричинно, ще бъдат връщани.

Пускаме ги с деца при баба и дядо

Често полицията се опитва да влезе в положението на пътуващите и ги пуска през КПП-тата по собствена преценка, обясни Костадинов. Според него това се правело най-вече, когато става дума за малки деца, които отиват при баба си и дядо си, понеже няма кой да ги гледа, защото детските градини не работят. Според него не се спират и отиващите в област София.

"При много хора прескачаме някои от изискванията, за да може да има влезем в положението. Не сме върнали нито един, така че трябва да ни разберете и нас – не сме застанали там, за да сме чучело и са длъжни изпълняват", каза зам.-шефът на столичния КАТ комисар Костадинов.

Споделяне

Още по темата

Още от България