Почти 200 милиона европейци ползват споделени услуги

Почти 200 милиона европейци ползват споделени услуги

Всеки шести европеец ползва споделени услуги, а 5% от жителите на континента предлагат такива услуги през различни платформи. Растежът на споделената икономика се ускорява, влияейки на все повече сектори по различни начини. Това сочи доклад на Mastercard и The Future Agenda.

В документа се посочва между май 2015 и май 2016 г. транзакциите в споделената икономика се оценяват на близо 28 млрд. евро. Споделени услуги ползват 191 млн. европейци или всеки шести жител на континента.

Като споделена икономика се определят настаняване, транспорт, покупко-продажба на вещи, професионални услуги при поискване, споделяне на стоки, даване под наем на стоки.

В доклада се посочва, че 5% от европейците предлагат споделени услуги през различни платформи.

Изследователите очакват до 2022 г. броят им да се умножи и да се предлагат все по-разнообразни продукти. Все повече от тях се очаква да навлязат на масовия пазар - тоест да бъдат алтернатива на традиционните канали, през които се предлагат съответните продукти или услуги.

Очакванията на авторите на документа са, че споделената икономика ще навлезе в нови сектори - застраховки, ютилити, здравеопазване и социални дейности.

Развитието на споделената икономика ще бъде движено от технологиите, които ще осигуряват все повече добавена стойност и съответно свиване на разходите.

Засега настроенията в този сектор са да се запази статуквото, при което регулаторите реагират според случая, но в бъдеще все повече се очаква те да са проактивни. Това според тях има пряка връзка със сигурността на потребителите. В момента доверието в такива платформи се крепи на индивидуални отзиви и на имиджа им, сочи докладът, цитиран от "Дневник".

Според собствениците на някои вече работещи платформи силно печеливши в бъдеще ще са тези от тях, които осигурят отлични изживявания на потребителите благодарение на технологичното развитие.

Споделяне

Още от Бизнес