Почти 40% от руснаците не искат още един мандат на Путин

Почти 40% от руснаците не искат още един мандат на Путин

Трийсет и осем процента от руснаците не искат президентът Владимир Путин да управлява още един мандат, съобщи най-голямата независима социологическа агенция в Русия "Левада център", цитирана от ДПА във вторник.

Путин, който е на власт като президент почти две десетилетия, ще достигне конституционния праг за два последователни президентски мандата през 2024 г.

Той беше преизбран миналата година с повече от три четвърти от гласовете на избирателите.

Резултатите на общонационално допитване, извършено този месец от "Левада център", показва растящо недоволство от руския лидер.

Процентът на руснаците, които не искат Путин да продължи да управлява след сегашния си мандат, е най-голям за последните пет години, след засилването на национализма в резултат на анексията на Крим от Русия през 2014 г.

"Ще станем свидетели на негативна тенденция по отношение на президента", каза директорът на агенцията Лев Гудков пред в. "Ведомости".

Властта на Путин е до голяма степен основана на импулса от минали постижения и липсата на алтернативи, каза Гудков.

"Днес всичко зависи от липсата на алтернатива. Но отношението е предимно отрицателно, защото липсата на алтернатива се поддържа със сила", добави Гудков.

Повече от 1000 души бяха задържани на опозиционен протест в центъра на Москва този уикенд. Демонстрацията бе белязана от най-големия брой арести при протести в Русия за последното десетилетие, според неправителствената организация "ОВД-Инфо".

Путин не може да избяга от съревнованието със самия себе си

Спадащият дял на онези, които вярват в способността на Путин и занапред да се справя с проблемите в страната, се обяснява с това, че за 20 години хората започнаха да разбират, че не може да има надежди за позитивни промени в бъдеще, смята политологът Николай Петров.

"В изборната 2018 г. Путин нямаше никакви други реални постижения, освен Крим, затова се разгоряха очаквания, че занапред властта ще започне да отделя внимание на редовите граждани и ще се занимае с повишаването на жизнения им стандарт. Последва ефектът на поредното разочарование и може да се предположи, че той е окончателен: един-два пъти може да кажеш на хората, че нещо си искал, но не се е получило, но сега те разбраха, че няма смисъл да очакват каквото и да е, че когато ти дават обещания, те не се изпълняват", пояснява Петров.

А по отношение на това, че Путин е безалетренативен, хората схващат, че неговият рейтинг съществува не в конкретна система, че това е рейтинг на човек, когото не можеш да сравниш с никого, продължава политологът:

"Путин превърна всичко около себе си в политическа пустиня. Но той не може да избяга от сравнението със самия себе си с 10-годишна давност и губи от себе си. Той не може да направи нищо по този повод, не може да изглежда по-ярко, по-бойко и най-вече по-перспективно, отколкото преди 10 години".

Днес подкрепата за Путин идва от "рационално-консервативни граждани", които си задават въпроса готови ли са на експеримент по замяната на Путин с неизвестно кого, коментира експертът пред "Ведомости".

"И това, че днес много хора са готови да гласуват за него, не говори нищо за реалните предпочитания на гражданите – те няма кого да изберат, те са готови да се примирят с това, което е", допълва Николай Петров.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят