Почти 90% от гласувалите на референдума кюрди се обявиха за независимост

Ирак и Турция започнаха военни маневри по границата след допитването

Почти 90% от гласувалите на референдума кюрди се обявиха за независимост

Очаквано над 90 % от кюрдите са решили да подкрепят независимостта на региона Иракски Кюрдистан, предаде АП, като се позовава на първите резултати, оповестени от избирателната комисия в Ербил късно снощи.

Избирателната активност е била над 72 процента, добави комисията. Окончателните резултати от референдума се очакват до три дни.

След гласуването кюрди празнуваха до късно през нощта по улиците на Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан.

Правителството на Ирак няма да води преговори с Иракски Кюрдистан за противоконституционния референдум за независимост, заяви премиерът Хайдер ал Абади.

САЩ са дълбоко разочаровани заради произвеждането на допитването. Държавният департамент смята, че този акт ще увеличи нестабилността и трудностите в региона.

Резултатът от референдума няма да е незабавно задължителен, но ще е важен, защото президентът Масуд Барзани смята да го използва, за да засили позициите си в преговорите за независимост с централното иракско правителство.

Въпросът, зададен на четири езика (кюрдски, арабски, турски и асирийски), е: "Искате ли регионът на Кюрдистан и кюрдистанските зони извън региона да станат независима държава?"

Някои анализатори възприемат допитването като възможност за Барзани да получи мандат за този диалог директно от гласоподавателите.

Иракската армия междувременно обяви, че е започнала "големи маневри" съвместно с турските военни по общата граница, без да даде подробности. По-рано Багдад нареди изпращане на войски в Киркук и други спорни райони в името на сигурността на гражданите, а депутат от иракския парламент предупреди, че Кюрдистан може да се превърне във втори Израел, предизвиквайки войни от самата си поява. Шиитските милиции Хашд аш Шааби изразиха готовност да се сражават, за да "защитят гражданите на... Киркук и спорните райони, окупирани от гангстери, които не се съобразяват със заповедите на главнокомандващия," предаде "Франс прес".

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?