Почти двоен ръст на новите случаи на коронавирус за денонощие

Снимка: БГНЕС

Почти двоен ръст на новите случаи на коронавирус беше регистриран през изминалото денонощие. Новите случаи са 290 при направени 4775 теста, като за първи път от началото на август новозаразените доближават 300 за денонощие. За сравнение преди ден новите случаи бяха 160. Ръст беше отчетен и в процента положителни проби, които са 6% при 4.2% средно за последната седмица.

Увеличение има и на приетите за лечение в болница, които са вече 744 души. За сравнение преди ден в болница се лекуваха 726 пациенти. Настанените в интензивни отделения са 30.

Преди седмица главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обяви, че се очаква ръст в новите случаи след започването на учебната година и на фона на опасенията от идваща втора вълна от Южна и Западна Европа. 

На седмична база България отбелязва 9% ръст на новите случаи.

Най-много нови случаи за денонощието (61) има в София. На второ място е Благоевград с 58 положителни проби. 27 са новите случаи в Търговище, 22 в Пловдив, 20 в Стара Загора, 16 в Бургас и 15 в Бургас.

В останалите области се отчитат по-ниски стойности. Във Варна са установени 10 случая, 8 в Пазарджик, по 6 в Габрово, Добрич и Русе, по 5 в Хасково, Шумен, по 4 в Разград и Силистра, по 3 в Монтана, Перник, Сливен, по 2 в Смолян и София-област, по 1 в Кърджали, Кюстендил, Ловеч и Велико Търново. Нови случаи няма само в Плевен.

Излекуваните за последното денонощие са почти двойно по-малко от новите случаи – 146.

Досега у нас са установени общо 19 573 случая на коронавирус. Излекуваните са 14 013, а активните в момента случаи - 4775. Починалите са 785. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?