Почти наполовина е спаднала търговията в търговските центрове

Между 30 и 50% е спаднала търговията в големите търговски центрове (молове), включително и в Сити Център София (CCS) за последните девет месеца. Това заяви на пресконференция Мариян Колев, член на УС на Българската Ритейл Асоциация (БРА).

Кризата се усеща в цялата страна и във всички браншове, посочи Колев. От асоциацията съобщиха, че оборотите на търговските обекти са намалели значително и има дни, в които няма никакви продажби.

Според търговци в условията на криза наемите са вдигнати и някои от тях са над 100 евро за квадратен метър търговска площ на месец, т.е. скокът е двоен.

В най-скоро време собствениците на магазини в Сити Център София ще организират протестират, каза юристът на асоциацията Деян Петров.

Той съобщи, че асоциацията е подготвила писмо на 34 фирми от Сити Център София, което ще бъде предадено на мениджърския екип на мола. В това писмо искаме диалог с екипа, рекламна кампания, която да отговаря на ситуацията на криза, отчет за извършеното до момента и бъдещите планове на наемодателите, допълни Петров.

Преди месец същите търговци символично протестираха, като някои от тях затвориха за няколко часа магазините си. Сега наемателите предлагат да плащат наеми, които са изчислени като процент от оборота на съответния търговец. Те твърдят, че е нормално да плащат около 10-15% от оборота. В момента в Сити център София търговците плащат 70-80 евро за квадрат месечно на фона свитите наполовина продажби.

Друг вариант, който предлагат търговците, е временно намаляване на наемите с 30% за периода на кризата, последвано от предоговаряне.

Споделяне

Още от Имоти