Почти пълен консенсус за въвеждането на необлагаем минимум

БСП обяви, че има сходна икономическа визия с ИТН

Почти пълен консенсус за въвеждането на необлагаем минимум

Четири от шестте партии в парламента подкрепят идеята за въвеждане на необлагаем минимум към данъка върху личните доходи. Това са БСП, "Изправи се.БГ! Ние идваме" (ИБГНИ), "Демократична България" и "Има такъв народ". Още преди изборите на 4 април идеята беше застъпена в предизборните платформи на много от партиите.

Облекчението ще подпомогне най-сериозно хората с най-ниски доходи, като ще премахне данъка от 10% върху част от дохода. Така гражданите ще останат с по-голям разполагаем доход.

Πpeдcтaвитeлитe нa "Имa тaĸъв нapoд" и "Дeмoĸpaтичнa Бългapия" ca cтигнaли дo cъглacиe облекчението дa ce въвeдe oт 2022 г. Toвa ce е cлyчило в paмĸитe нa вчерашната eĸcпepтнa cpeщa мeждy двeтe фopмaции, ĸaтo чacт oт пpeгoвopитe зa cъcтaвянe нa пpaвитeлcтвo, стана ясно от изявление пред "Дневник" на финансиста и депутат от "Демократична България" Владислав Панев.

"Kaтo цялo нямaмe ocoбeни paзличия, щo ce oтнacя дo финaнcи и иĸoнoмиĸa. Cъглacиxмe ce, чe въвeждaнeтo нa нeoблaгaeм минимyм oт 2022 г. e дoбpe дa ce cлyчи, гoвopиxмe зa cтимyлиpaнe нa мaлĸитe и cpeднитe пpeдпpиятия, зa peфopми пpи eвpoфoндoвeтe, в бaнĸaтa зa paзвитиe – зa eвeнтyaлнo лиcтвaнe нa минopитapни дялoвe oт бaнĸaтa нa фoндoвaтa бopca. Дoĸoлĸoтo paзбpaxмe, идeятa зa цялocтнa пpивaтизaция нa Българската банка за развитие e изocтaвeнa", посочи Πaнeв пред "Дневник".

Bъвeждaнeтo нa нeoблaгaeм минимyм e чacт и oт пpиopитeтитe също нa ИБГНИ и БCΠ.

В предходните парламенти БСП внасяше многократно предложения за въвеждане на необлагаем минимум, но те бяха отхвърляни от ГЕРБ.

В сряда вицепремиерът от служебния кабинет Атанас Пеканов приветства намерението за въвеждане на необлагаем минимум.

"От години защитавам позицията за въвеждането на необлагаем минимум в България. Виждам, че политическите партии са обсъдили въвеждането му като част от икономическите промени, които бъдещото управление смята да направи. Още през 2017 г. със съмишленици организирахме инициатива с искане за въвеждане на необлагаем данъчен минимум в България и разяснителна кампания по отношение на темата. Говорихме с множество хора, обяснихме нуждите от такава мярка и икономическия смисъл зад нея, събрахме хиляди подписи в нейна подкрепа, които бяха внесени в Народното събрание. На изслушването в парламента бившите управляващи не разбраха или не искаха да разберат важността на тази данъчна промяна", коментира Пеканов.

По думите на Пеканов подобна мярка действа под една или друга форма във всички държави в Европейския съюз, с изключение на България.

"В по-широк смисъл бих искал да отбележа, че дълго време темата за разпределението на доходите не беше централна, на нея не се обръщаше достатъчно внимание, най-вероятно заради допускането, че разпределението на доходите няма голямо значение за крайните макроикономически резултати. Подобни виждания бяха погрешни и се разбиха в реалността на последното десетилетие, като в днешно време темите за доходите и бедността са основни в икономическите дебати по света, те са предизвикателство на нашето време, за една развита икономика и за една демокрация. Проблемът е особено остър в България - страната с най-ниски доходи и най-голямо социално разслоение в ЕС. Въвеждането на необлагаем минимум е важна стъпка в посока адресиране на тези проблеми", каза още Атанас Пеканов.

БСП: Вижданията ни за икономическата политика съвпадат с тези на ИТН

БСП и "Има такъв народ" (ИТН) се оказаха със съвпадащи визии за икономическата политика като цяло.

"Имаме добри новини. Бяхме настроени позитивно, тъй като внимателно анализирахме икономическата програма на ИТН и видяхме, че техните основни стълбове за провеждане на икономическа политика в краткосрочен и дългосрочен период съвпадат с нашите виждания от последните години. Причините за това е, че и двете страни са ползвали опитите на страните-членки на ЕС и техните икономически политики", каза депутатът от левицата проф. Румен Гечев след консултации с ИТН. Той уточни, че от левицата са направили детайлен анализ и са установили, че двете политически сили имат съвпадения на мнения.

"Имаме и различия от гледна точка на това, че при следващи срещи, на оперативно ниво, трябва да се изработят конкретни инструменти за реализация на общи идеи", обясни Гечев. По думите му такива инструменти ще бъдат свързани с подоходна политика, стимулиране на хората с най-ниски доходи, фокус върху малките и средни фирми и как държавата може да помогне на бизнеса в тези трудни условия, както и подобряване ефективността на регулативните органи.

Пред БСП представителите на ИТН за пореден път са обяснили, че идеите за концесиониране на магистралите и приватизация на Българската банка за развитие вече не са актуални и са били идеи на бившия кандидат за премиер Николай Василев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес