Почти троен ръст на печалбата отчете “Виваком“ за 2012 г.

Печалбата на “Виваком“ през 2012 година е нараснала почти тройно спрямо финансовите резултати през предходната година, съобщиха от телекомуникационната компания в понеделник. Тя отчита над 182% увеличение в печалбата си до 20.3 млн. лв. през миналата година. Добрите резултати са дошли от оптимизирането на разходите на дружеството и подобряване на продуктите и услугите.

 

Положително върху търсенето на услугите на телекома и привличането на нови клиенти се отразява политиката на дружеството за пренасяне на намалението на цените за свързване между операторите към крайния потребител.

 

“Виваком“ отчитат ръст от 7.8 на сто в приходите от мобилни услуги до 397.8 млн. лв., въпреки намалените цени за терминиране. През 2012 г. са се увеличили с 16.8 процента клиентите на компанията, а ползващите мобилен интернет са със 71.6% провече спрямо 2011 г.

 

Абонатите на тв услугите на оператора също се увеличават с над 84% за същия период и това позволяват на компанията да компенсира спада в приходите от фиксирана телефония и води до понижение в общите приходи за 2012 г. от само с 3.4% до 857.9 млн. лв., пише в съобщението

 

Финансовото положение на компанията остава стабилно с наличност по банкови сметки и краткосрочни банкови депозити в размер на 63.9 млн. лв. в края на годината и изплатени дивиденти в размер на 158 млн.лв.

 

От “Виваком“ допълват, че продължават да реализират за трета година инвестиционната си програма, фокусирана върху скоростен интернет през оптични технологии, развитие на мобилната мрежа и разширяването на портфейла от тв услуги.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?