Почти целият американски съвет за националните паркове подаде оставка

Министърът на вътрешните работи Райън Зинки

Почти всички членове на консултативния съвет за националните паркове в САЩ подадоха оставка в знак на протест срещу политиката на президента Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

Те се аргументираха, че не са в състояние да изпълняват своята мисия да пазят историческите и природните резервати.

Девет от 12-те членове на двупартийния съвет, включително неговият председател Тони Ноулс, са изпратили в понеделник общо писмо с оставките си до министъра на вътрешните работи Райън Зинки, съобщи вестник "Вашингтон пост".

Демократът Ноулс обяснява, че въпросите, които консултативният съвет е искал да обсъди с "новия екип на министерството, явно не са част от дневния му ред". "Дълбоко съм обезпокоен от факта, че мисията за управление, защита и развитие на нашите национални паркове бе оставена настрана", допълва бившият губернатор на щата Аляска.

Вчера Ноулс изрази съжаление пред телевизия Си Ен Ен, че американското министерство на вътрешните работи (което в САЩ отговаря за природните ресурси) не се интересува от въпроса за промените в климата, отбелязва Франс прес.

Агенцията припомня, че консултативният съвет консултира министерството на вътрешните работи на САЩ за обявяването на нови национални паркове. След встъпването си в длъжност като вътрешен министър Райън Зинки намали драстично площта на национални паркове в щата Юта и представи планове за увеличаване на разрешителните за морски сондажи за петрол и газ.

Одобрената миналия месец данъчна реформа в САЩ позволява търсенето на петрол в защитени земи в Аляска.

Споделяне

Още от Свят