Почти всеки у нас е убеден, че здравеопазването е недофинансирано

95% от българите смятат, че за здравеопазването у нас не се отделят достатъчно средства, а хората се чувстват болни и стресирани. Това сочат резултатите от анкета на българския здравен сайт Puls.bg, които бяха представени в четвъртък. Анкетата обхваща 15 000 души от цялата страна.

Изследването сочи, че пациентите се доверяват на лекарите и са доволни от тях, но изпитват неудовлетвореност от здравната система като цяло.

Според Теодора Захариева от Центъра за защита на правата в здравеопазването, средствата за здраве не отиват там, където е необходимо. Нужно е да се засили гражданският контрол върху изразходването на средства, смята тя.

Социалният антрополог Харалан Александров коментира, че резултатите от проучването са парадоксални. От една страна, болниците разполагат с нова апаратура, непрекъснато нараства и квалификацията на лекарите, а от друга страна, усещането е за пълен провал в системата на здравеопазването, посочи той.

Представители на Министерството на здравеопазването информираха, че новият екип на ведомството прави анализ къде са системните грешки и ще работи за преодоляването им.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?