Почти всички служители на ТВ+ са разпитани в полицията

Почти всички служители на телевизионния канал ТВ+, сочен като близък до сателитния и кабелен доставчик "Булсатком" са били разпитани тази сутрин в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Те са дали показания като свидетели по разследване за двойно счетоводство в медията, предаде БНТ, цитирана от БГНЕС.

Разследването започна, след като през декември бивш служител на телевизията подал сигнал за данъчни престъпления. Вследствие в офиса на ТВ+ преди няколко дни влезе полиция, а Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство.

Проверката за данъчни престъпления съвпадна с корпоративния сблъсък между доставчика и собствениците на две ефирни телевизии - бТВ и ТВ7 и на съпътстващи тв-канали. Той бе широко застъпен в медиите и основният спор бе какви суми плаща доставчика за разпространението на пакетите на двете телевизии и дали той не укрива абонати, за да плаща по-малко на телевизиите.

Според БНТ всеки от служителите на ТВ+ е бил разпитван средно по около 20 минути. Той е трябвало да каже каква заплата е получавал по банков път, върху каква сума се е разписвал по ведомост, получава ли е пари на ръка и дали е станал свидетел на нещо нередно.

Журналистът от частната телевизия Иван Такев допусна, че зад случващото стои икономическа атака.

"Може би "кучето е заровено там, че миналия петък "Булсатком" получи официален сертификат за четвърти GSM-оператор, което вече наистина сигурно притеснява някой на телекомуникационния пазар", заяви той. "Някой се е заблудил, че тази телевизия има нещо общо с Булсатком", допълни още Такев.

Според закона доставчикът на телевизионни програми няма право да има собствена телевизия. Формално ТВ+ не е свързан с "Булсатком", но се твърди, че компанията негов собственик БулСАТ е близка до доставчика.

Повечето от разпитаните са недоволствали, че са давали показания не индивидуално, а в група от по двама или трима души. Според тях това би могло да въздейства върху показанията им. Други пък са коментирали, че разпитите са им загубили времето.

"Ние си работим легално и нашият резултат се вижда на екрана. Работата на оператори и репортери е най-публичната работа от всички. Каквото има, да се оправят с финансистите, а не с нас", коментира операторът на ТВ+ Димитър Златков, цитиран от БНТ.

При изключена камера служители на телевизията призоваха Главната инспекция на труда (ГИТ), полицията и прокуратурата да проведат подобно проучване в целия медиен бранш, завършва БНТ.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?