"Поверително от Ел Ей":

Почти всички в Холивуд са знаели, но мълчали за секс посегателствата на Уайнстийн

Скандалът с обвиненията в сексуален тормоз, отправени към един от най-успешните холивудски кинопродуценти - Харви Уайнстийн, всеки ден се разгаря с нова сила. Американската актриса Роуз Макгауън публично обяви в петък, че той я изнасилил, след като по-рано тя и още десетки актриси, сред които Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу, Ашли Джъд, Розана Аркет, Мира Сорвино и пр. се оплакаха от сексуални посегателства от страна на Уайнстийн. В същото време и известни актьори проговориха, че са станали жертва на сексуални домогвания от страна на могъщи холиводуски шефове, но така и не съобщиха имена.

В серия публикации в Туитър Роуз Макгауън обвини и директора на "Амазон студиос" Роу Прайс, че е игнорирал оплакванията ѝ, отправени по-рано. Преди ден самият Прайс бе обвинен за сексуално посегателство срещу продуцентка, в резултат на което компанията "Амазон" временно го отстрани и изпрати в принудителен отпуск.

Засега Прайс не е коментирал нищо, а Уайнстийн, който междувременно бе уволнен от собствената си продуцентска компания, отрича обвиненията.

Обръщайки се към изпълнителния директор на "Амазон" Джеф Безос, Макгауън критикува компанията, че върти бизнес с Уайнстийн.

"Аз казах на ръководителя на вашето студио, че Харви Уайнстийн ме изнасили", пише тя в Туитър и допълва, че му го е казала неведнъж. "Той каза, че това не било доказано. Казах му, че аз съм доказателството", допълва актрисата.

Роуз Макгауън обвини и актьора Бен Афлек, че порицавайки поведението на продуцента в социалната мрежа, не е признал колко дълго е знаел за това поведение на Уайнстийн.

Според информации бордът на продуцентската компания "Уайнстийн" е бил наясно още през 2015 г. за плащания, извършвани в течение на десетилетия за уреждане на извънсъдебни споразумения с жени, които са подавали жалби срещу продуцента.

Телевизия ЕнБиСи нюз също е атакувана за това, че не е пуснала разследването на сътрудника си Ронан Фароу, което впоследствие излезе на 5 октомври в сп. "Ню Йоркър".

От ден на ден се трупат все повече и повече доказателства не само за престъпното поведение на Уайнстийн и други холидвудски величия, но и за не по-малко укоримото мълчание на всички, които са знаели, но са го прикривали.

Тази история на шок и срам се допълва от откровенията и на актьори.

Преди ден 40-годишният актьор Джеймс ван дер Бийк (звезда от сериала "Кръгът на Доусън" и инди-драмата "Правилата на секса") като гръм от ясно небе направи шокиращо публично признание за своя сблъсък със сексуалните апетити на продуценти. Той обаче така и не назова имена.

"Съзнавам своето несправедливо чувство на срам, безсилие и неспособност да бия тревога. Там има динамика на властни отношения, които е невъзможно да се преодолеят", написа той в Тиутър, след като "аплодира" актрисите, проявили смелост да разкажат своите истории.


"Бях сграбчен за задника от влиятелни, по-възрастни мъже, те ме притиснаха в ъгъла с непристойни предложения, когато бях значително по-млад", сподели Джеймс ван дер Бийк.

Преди него мълчанието наруши бившият футболен състезател и комедиен актьор Тери Крюз, който се снима и в популярния филм "Непобедимите".


Той съобщи в Туитър, че случаят "Уайнстийн" предизвиква у него "посттравматичен синдром", тъй като той самият е бил жертва на посегателства от страна на продуцент. Това се случило миналата година по време на прием в Холивуд, на който той присъствал с жена си. Тогава "високопоставен холивудски шеф се приближи към мен и ме сграбчи за чатала", пише Крюз. Първоначално той искал да се нахвърли на мъжа, но после си тръгнал за разказал за случилото се на всички от своето обкръжение.

"Това не случва не само в Холивуд. Ако се случва и с вас – помнете, не сте сами", споделя актьорът.

Истинската история е на срам, не шок, коментира по този повод онлайн изданието на "Икономист". Сега всички се питат кой какво е знаел и откога, особено хората, които са работили с Уайнстийн и във филмите му.

Самият Уайнстийн, който междувременно бе напуснат от съпругата си - дизайнерът Джорджина Чапман - отрича да е принуждавал някого да прави секс с него, но пък обяви, че търси лечение за поведението си.

И докато все повече холивудски знаменитости признават, че са били жертва на сексуални посегателства от страна на Уайнстийн, полицията в Ню Йорк и Лондон води разследване срещу него. Нюйоркската полиция разгледа жалба срещу него от 2004 г., както и дали са постъпили още жалби. Лондонската полиция е получила жалба за сексуално посегателство в района на Лондон през 1980-те години.

Скандалът избухна миналата седмица, когато "Ню Йорк таймс" публикува информацията, че Уайнстийн се е споразумял извънсъдебно по 8 иска за сексуален тормоз. Известни актриси, сред които Ашли Джъд и Роуз Макгауън, заявиха, че той им е отправял непристойни предложения в контекста на бизнес срещи и е осъществявал нежелан физически контакт.

Харви Уайнстийн поднесе извинения, без да отрича конкретни факти. По-късно обаче се закани да съди "Ню Йорк таймс", тъй като не му дали достатъчно време да реагира преди публикацията. Той временно се оттегли от поста си, докато приключи вътрешното разследване.

Тогава обаче холивудските звезди Анджелина Джоли и Гуинет Полтроу се присъединиха към актрисите, които го обвиняват в сексуален тормоз.

"Имах неприятно изживяване с Харви Уайнстийн в моята младост. В резултат никога повече не работих с него. Предупреждавах и колегите да внимават с него. Такова поведение е абсолютно недопустимо, независимо от сферата или страната, в която работим", разкри Анджелина Джоли.

Гуинет Полтроу разказа пред "Ню Йорк таймс", че когато била на 22 години Харви Уайнстийн ѝ предложил роля във филма "Ема". Преди началото на снимките той я повикал в хотелската си стая, където ѝ предложил да се отдадат на масажи в спалнята. "Бях просто дете, бях ужасена", спомня си сега носителката на Оскар. Тя успяла да попари мераците на Уайнстийн и се оплакала на тогавашния си приятел Брад Пит, който поискал обяснение от продуцента.

В статията на сп. "Ню Йоркър" три от проговорилите, включително италианската актриса Азия Ардженто, заявиха, че Уайнстайн ги е малтретирал. Ардженто признава, че като млада актриса е била изнасилена от продуцента. "Ню Йоркър" публикува и запис от полицейска операция срещу продуцента.

Името Уайнстийн е свързано с десетки световноизвестни филми носители на "Оскар" като "Четецът", "Влюбеният Шекспир", включително заглавията на Куентин Тарантино "Убий Бил" и "Убий Бил 2", поредицата "Писък".

Харви Уайнстийн е също съосновател на компанията "Мирамакс", продуцирала култовия филм "Криминале" на Тарантино.

Хилари Клинтън, семейство Обама и десетки видни демократи, получили милиони в дарения от Уайнстийн през годините, както и растящ брой холивудски знаменитости, се отрекоха от продуцента.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество